Så ska drottning Silvia fira sin 75:e födelsedag

Madeleine kommer hem för sin mammas firande

avKatarina Forsberg

NYHETER

En vecka fylld av festligheter blir det när drottning Silvia fyller 75 år.

Födelsedagen blir inte sämre av att prinsessan Madeleine med sina tre barn kommer hem från USA.

Uppvaktningen från de sju barnbarnen Bernadotte måste vara bästa födelsedagspresenten.

Drottning Silvia fyller 75 år söndagen den 23 december. Men redan den 18 december börjar firandet med ett stort seminarium på Oscarsteatern i Stockholm.

Foto: Foto: Anna-Lena Ahlström/Kungahuset

– Det är främst ett sätt för dem som jobbar med drottningen att lyfta fram hennes insatser för bland annat demensvård och barns rättigheter, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

– De vill visa vilken fantastisk drottning och ambassadör för Sverige vi har.

”Inte så mycket gala och kalas”

Programmet är inte riktigt klart.

– Det är under planering, det kommer säkerligen att bli uppträdanden av artister och liknande. Men det här är ett seminarium och inte så mycket gala och kalas, säger Margareta Thorgren.

Särskilt inbjudna gäster kommer också.

– Vi vill framförallt sätta fokus på det engagemang som drottningen har haft under alla år och vad det har betytt, säger Margareta Thorgren.

– Hon var tidigt ute när det gällde att uppmärksamma barn som utsatts för sexuella övergrepp till exempel. Då, i början av 90-talet, var det ingen som ville ta tag i de frågorna, men det gjorde vår drottning.

Drottning sedan 1976

Onsdagen den 19 december blir det en stor mottagning på Kungliga slottet i Stockholm. Då får myndigheter och organisationer en chans att uppvakta drottningen.

Silvia har varit drottning i Sverige sedan 1976 när hon gifte sig med kungen. Födelsedagen dagen före julafton brukar firas med en konsert på Drottningholms slott.

– Jag har inte fått någon information om just den i år, men hon brukar alltid fira sin födelsedag så. Det blir nog säkert så i år också, säger Margareta Thorgren.

Blir det ingen stor födelsedagsfest?

– 75-årsdagen kommer säkerligen också att firas med en fest, men i en mindre krets, säger Margareta Thorgren.

Prinsessan Madeleine flyttade i augusti till USA med maken Chris och barnen Leonore, Nicolas och Adrienne. Men till drottningens födelsedag kommer familjen till Sverige.

– Ja, det stämmer, prinsessan med familj kommer hem till jul, säger Margareta Thorgren.

Till födelsedagen släpper hovet också en ny bild på drottning Silvia, ett fotografi taget på Öland i somras. Drottningen bär en blus från svenska By Malina, ett av kronprinsessan Victorias favoritmärken.

Sju barnbarn Bernadotte

Barnbarnen Bernadotte har nu hunnit bli sju stycken och kan fira sin farmor och mormor tillsammans i år. Med allra största säkerhet blir det liv i luckan på Drottningholms slott.

Estelle är 6 år och äldst, lilla Adrienne är yngst med sina 8 månader. Däremellan har vi Leonore, 4, Nicolas, 3, Oscar, 2, Alexander, 2 och Gabriel, 1.

Vad drottningen önskar sig i present är inte känt.

– Det är faktiskt många som frågar just det, även från allmänheten, säger Margareta Thorgren.

– Då brukar vi hänvisa till att man kan skänka pengar till de olika stiftelser som drottningen är engagerad i. Man kan tänka efter vad man känner lite extra för.