Hunden kom hem ensam – så började polisen misstänka mordet i Moholm

Kroppen skulle slängas i gödselbrunn

avAnders Johansson

När hunden kom hemspringande ensam på kvällen förstod flickvännen att något var fel.

Hon anmälde sin man saknad – och några dagar senare hittades han skjuten intill en gödselbrunn.

– Jag visste inte om han skulle skjuta mig också, han var helt galen, berättar ett vittne om den 49-åring som nu åtalas för mordet i Moholm.

Flera i den aktuella bekantskapskretsen var misstänkta för att handla med narkotika. Därför pågick telefonavlyssning – som också blev viktiga pusselbitar för mordutredarna vid polisen i Skaraborg.

Det uppmärksammade mordfallet började som ett försvinnande.

De två huvudmännen, varav en 49-åring som tidigare handlat med bilar, kom och hämtade upp offret, en 44-årig man, och åkte iväg i bil.

När hans hund senare kommit hemspringande själv slog hans flickvän larm till polisen. Hon hade dessutom cyklat förbi vid bilhandlarens hus och där sett en blodpöl.

Fyra dagar senare gjorde en polispatrull det makabra fyndet vid gödselbrunnen.

1 av 8 | Foto: Stefan Svensson

Var skjuten i huvudet

Åklagaren gör gällande att huvudmännen misshandlat offret med ett svärd – något som hittades i askan i en tunna på bilhandlarens tomt.

Den andre huvudmannen, en 46-åring åtalad för att ha deltagit i misshandeln, har sedan berättat i detalj om fortsättningen.

Han ledde offret svårt misshandlad fram till sin bil. Precis när han satt sig på passagerarplatsen stack bilhandlaren in ett gevär från förarsidan och avlossade ett skott från nära håll. Det träffade offret i huvudet och var dödande. De åkte sedan iväg med kroppen för att dumpa den i en gödselbrunn.

Orkade inte lyfta kroppen

46-åringen berättar i förhören att han tvingades släpa ut kroppen från bilen. Men han orkade knappt med det, än mindre lyfta upp den över kanten till brunnen.

Bilhandlaren tog då fram geväret igen, en äldre småviltstudsare av kaliber 22.

Vid rekonstruktionen visade 46-åringen hur allt gått till och han berättade att då då också fruktade för sitt eget liv:

– Jag visste inte om han skulle skjuta mig eller vad han skulle göra. Han var helt galen kändes det som. Sedan gick han och sköt honom i huvudet.

När andra skottet avlossades på ett par decimeters håll var mannen redan död.

De lämnade kroppen i gräset intill brunnen.

Dna på hylsor

Den medåtalade mannen pekade även ut en plats där bilhandlaren skulle slängt geväret i Tidan. Dykare lyckades hittade det på samma plats. Telefonavlyssning pekade på att geväret köpts in ganska kort tidigare.

Bilhandlaren nekar till alla anklagelser men en mängd teknisk bevisning radas upp mot honom. Bland annat åberopar åklagaren två tomhylsor varav den ena hittades invid kroppen och den andra i gevärets patronläge. På bägge hylsorna fanns bilhandlarens dna.

Åklagaren gör gällande att motivet finns att söka i konflikter om narkotikahandel. Båda huvudmännen, liksom offret, har omfattande belastningsregister.

Dömd för liknande brott

Den 49-årige tidigare bilhandlaren förekommer under 13 avsnitt för som främst gäller narkotikarelaterade brott.

Han dömdes senast i april förra året till fängelse i ett år och sju månader.

Han hade då gjort sig skyldigt till ett liknande fall med en kidnappning och fälldes för misshandel och olaga frihetsberövande.

När mordet skedde väntade han på att avtjäna det straffet. I en personutredning sägs att han ”sedan tidig ålder haft kriminella värderingar och attityder samt ett kriminellt umgänge”.

I målet finns sammanlagt sju åtalade. Förutom mord handlar åtalspunkterna om flera fall av misshandel mot två andra personer, olaga frihetsberövande samt narkotikabrott som gäller innehav av 154 gram amfetamin.

Rättegången inleds i Skaraborgs tingsrätt den 22 januari.

ARTIKELN HANDLAR OM

Töreboda

Mord

Skaraborg