Ny studie: Astma och allergi kan inte förebyggas av amning

Foto: Hasse Holmberg / TT
Amning motverkar inte astma och allergi

avClara Öhrn

NYHETER

Amning sägs vara hälsofrämjande för både bebis och mamma.
Bland annat rekommenderas kvinnor att amma för att minska barnets risk att utveckla astma och allergier.
Enligt en ny svensk studie kan rekommendationerna vara grundlösa.

Att amning skulle skydda mot astma och allergier har länge varit ett omdebatterat ämne. Nu visar en ny studie gjord vid Uppsala universitet att det inte finns belägg för att barn som ammats löper mindre risk att utveckla astma och allergier.

Amning ökar risken för hösnuva

Risken att utveckla astma och allergi påverkas av gener, miljö och livsstilsfaktorer. Rökning är ett exempel som ökar risken att drabbas.

Tidigare forskning om amningens samband mellan astma och allergier har gett olika resultat. Några forskare har kommit fram till att amning skyddar, medan andra har visat att amning istället kan öka risken att drabbas.

I studien har forskarna analyserat data från 330 000 personer från Storbritannien.

– Resultaten visar att personer som blivit ammade som barn har en ökad risk att utveckla hösnuva och eksem medan amning inte verkar påverka risken att utveckla astma, säger Weronica Ek, forskare vid institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet, som har lett studien, i ett pressmeddelande.

Fördelarna med amning

Studien visade även att hög socioekonomisk status innebar en lägre risk att utveckla astma men en högre risk att drabbas av hösnuva. Renare hem och liten exponering av mikroorganismer tros ligga bakom ökningen.

Amning har många positiva effekter på barnets hälsa men i den aktuella studien kunde forskarna inte se att amningen skulle ha någon skyddande effekt. Forskarna påpekar dock att resultatet inte bör ligga till grund för vilka rekommendationer som ges till ammande kvinnor.

– Vi hoppas dock att vår studie kan bidra till att nyblivna föräldrar får en mer korrekt bild av fördelarna med amning, säger Weronica Ek.

ARTIKELN HANDLAR OM