Här granskas badhusbesökarna – med UV-lampa

avEneida Berisha

Foto: Bildmontage: COLOURBOX/ TT NYHETSBYRÅN
Alla som besöker Korsörs simhall måste genomföra ett UV-test innan de får hoppa in i bassängen.

Innan du får hoppa in i den här simhallen måste du bevisa att du är ren. Korsör simhall tar krafttag mot bakterier i sina bassänger och inför ett UV-test för alla sina besökare.

– Vi behövt stänga poolen på grund av att det varit så mycket bakterier i vattnet, då människor inte tvättat sig tillräckligt, säger Ronni Børgesen, chef på Korsörs simhall.

I den danska kommunen Slagelse har Korsör simhall infört en ny metod för att komma åt spridningen av bakterier i bassängerna, rapporterar TV 2.

Mellan omklädningsrummen och simhallen finns nu ett rum med UV-belysning som visar minsta lilla bakterie. Innan badhusgästerna får hoppa in i vattnet måste de kontrollera att de verkligen tvättat sig ordentligt.

– Det kommer lite i kölvattnet av det faktum att vi behövt stänga poolen på grund av att det varit så mycket bakterier i vattnet, då människor inte tvättat sig tillräckligt, säger Ronni Børgesen, chef på Korsörs simhall till TV2.

Foto: Arkivbild. Simon Paulin / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Tidigare har simhallen behövt stänga sin pool på grund av att det funnits bakterier i vattnet.

”Är jag ren nog?”

Tanken med proceduren är att UV-lamporna kommer att bringa ett större fokus på renlighet – som förhoppningsvis resulterar i färre bakterier och mindre klor i vattnet. Hittills har ingen badgäst blivit tagen för ”tvättfusk” men enligt Børgesen är det inte en förväntning eller ett mål.

– Det är tveksamt om människor kan se bakterier på kroppen i ljuset. Men vi provar det här för att lägga fokus på renlighet så att människor stannar upp och tänker ”okej, är jag ren nog?” Och så att de tänker över det framöver, säger Børgesen till kanalen.

UV-lamporna kommer att finnas i Slagelses simhallar under det kommande året.

ARTIKELN HANDLAR OM