Desperata stormvarningen: ”Evakuera – eller dö”

avGustaf Tronarp, Oskar Forsberg

NYHETER

Orkanen Maria beskrivs som ”extremt farlig” – och sveper över Karibien med vindstyrkor på över 70 meter per sekund.

– Den kommer att ödelägga stora delar av ön, säger Puerto Ricos guvernör Ricardo Rosselló till USA Today.

Under natten slog orkanen slagit mot ö-nationen Dominica – med förödande kraft.

– Vi har förlorat allt som pengar kan köpa, säger premiärministern Roosevelt Skerrit.

1 av 9 | Foto: HELENE VALENZUELA / AFP
Uppröjning på Saint-Martin efter orkanen Maria.

Under måndagen tilltog stormen Maria i styrka och den beskrivs nu som ”extremt farlig” av amerikanska meteorologer. USA:s orkanmyndighet National Hurricane Center, NHC, har graderat ovädret som en klass fem-orkan. Det är den högsta klassen som finns, och innebär att ”katastrofala skador” riskerar att uppstå.

Tidigt på tisdagsmorgonen, svensk tid, justerade NHC temporärt ner Maria till nivå fyra. Strax före lunch klassades den återigen som en femma.

Myndigheten flaggar för att orkanen innebär stor fara för människors liv och lem.

”Maria bedöms vara en extremt farlig orkan”, skriver NHC på Twitter.

Orkanvarningar har utfärdats för en rad västindiska öar, däribland amerikanska och brittiska Jungfruöarna, Puerto Rico, Dominica och Guadeloupe.

”Har förlorat allt”

Under natten passerade Maria rakt över ön Dominica. Där bor 72 000 personer som bara två veckor efter orkanen Irma tvingades möta en ny storm. På ön blåste det över 260 kilometer i timmen. Det motsvarar en vindhastighet på över 72 meter per sekund, alltså mer än dubbla styrkan som krävs för att en storm ska räknas som orkan.

Under natten regnade det även kraftigt, vilket orsakade omfattande översvämningar på ön. Det finns än så länge inga uppgifter om att någon omkommit i orkanen – däremot rapporteras stora materiella skador.

– Hittills har vi förlorat allt som kan köpas för pengar och allt som går att ersätta, säger Dominicas premiärminister Roosevelt Skerrit, som själv fick evakueras undan stormen när taket flög av hans hus.

”Ön kommer förstöras”

Efter Dominica är nu Maria på väg mot brittiska och amerikanska Jungfruöarna, den franska ön Guadeloupe samt ögruppen Små Antillerna.

Ricardo Rosselló, guvernör på Puerto Rico, förutspår att orkanen kommer att få förödande konsekvenser.

– Den kommer att ödelägga stora delar av ön. Den kommer att leda till massiva översvämningar i känsliga områden. Vår högsta prioritet är att rädda liv, säger han till USA Today.

Säkerhetskommissionären Héctor Pesquera är skarp i sin varning till människor som bor i icke-stormsäkra hus i orkanens väg.

– Ni måste evakuera. Annars kommer ni att dö. Jag vet inte hur jag ska kunna vara tydligare, säger han, enligt AP.

På Guadeloupe beordrades en obligatorisk evakuering från de områden på ön som ligger i riskzonen.

TV: SÅ BILDAS EN ORKAN

Så bildas en orkan 01:23
ARTIKELN HANDLAR OM