USA:s IS-sändebud avgår efter Trumps besked

avTT

Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
USA:s sändebud till koalitionsinsatsen mot IS, Brett McGurk, avgår i förtid. Arkivbild.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Arkivbild.

Brett McGurk, USA:s sändebud till kampen mot terrorgruppen IS, säger upp sig i förtid – då han inte håller med om att landet bör lämna Syrien.

Utrikesministern Mike Pompeo vill dock försäkra att USA har ett fortsatt engagemang i kampen.

McGurk skulle enligt planen lämna sin post i februari, men vill lämna i förtid. En avskedsansökan kom in på fredagen, bekräftar USA:s utrikesdepartement.

Enligt källor till flera medier slutar Brett McGurk efter att ha motsatt sig president Donald Trumps beslut att kalla hem de amerikanska trupperna från Syrien.

När McGurk fick det beskedet satt han i egenskap av uppdragsledare i möten med ledare för de kurdiska styrkorna som USA har backat upp. Bara några dagar tidigare hade han i ett tal vid USA:s utrikesdepartement garanterat att USA gör sin del i kampen mot IS – men också förklarat att terrorgruppen fortfarande har en oroande närvaro i Syrien.

Pompeo talar med Irak

Samtidigt försöker Mike Pompeo stilla oro i Irak efter Donald Trumps besked. I ett telefonsamtal med den irakiska premiärministern Adel Abdul Mahdi försäkrade Pompeo att USA fortfarande intresserar sig för situationen, enligt Mahdis stab.

Pompeo "förklarade detaljerna i det kommande tillbakadragandet från Syrien och intygade att USA fortfarande är engagerat i att bekämpa IS och terrorism i Irak och andra områden", lyder ett uttalande från staben.

USA:s president Donald Trump berättade i veckan att han vill dra tillbaka samtliga amerikanska trupper från Syrien, med motiveringen att de lyckats med uppdraget att bekämpa IS. Beskedet har kritiserats av bland andra Storbritannien och Frankrike som anser att terrorgruppen fortfarande inte är helt besegrad.

Undantag för Iran

Pompeo och Abdul Mahdi diskuterade också USA:s beslut att förlänga ett undantag som Irak fått från supermaktens sanktioner mot Iran med 90 dagar. Undantaget möjliggör för Irak att fortsätta importera den gas som är viktig för landets energiförsörjning.

Irakiska företrädare har uppgett att man behöver runt två år för att hitta alternativa energikällor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien

USA