Sköt sexbarnspappan när han sov: ”Regelrätt avrättning”

Nu faller Svea hovrätts dom i Skallbergsmordet

avJosefin Silverberg

NYHETER

Den 42-årige sexbarnsfadern sköts när han låg och sov i sin säng i bostaden på Skallberget i Västerås.

Nu fastställer Svea hovrätt tingsrättens livstidsdom mot Alexander Faili, 36.

Mannens änka, som i tingsrätten dömdes för medhjälp till mord, frikänns av hovrätten.

I tingsrätten dömdes den 36-årige västeråsaren Alexander Faili, förutom för mordet även för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Enligt åklagaren har mannen under minst två års tid sysslat med knarkaffärer och enligt avlyssnade telefonsamtal som hänvisades till under tingsrättsförhandlingen, anser han sig vara ”en av de stora” i branschen, har VLT tidigare rapporterat.

1 av 2 | Foto: Polisen

Natten till 10 december 2016 skred narkotikahandlaren till verket och tog sig in i lägenheten på Skallberget i Västerås genom att krossa en ruta.

Fara för barnens liv

Den 42-årige mannen vaknade, antingen av de skott han träffades av eller av ljudet av rutan och försökte sedan fly in i lägenheten. Tingsrätten skriver i sin dom att det rör sig om en ”regelrätt avrättning” och att det också fanns avsevärd fara att tre av barnen kunde ha dött eller skadats. Mannen som sköt var en van skytt.

Det var offrets hustru som larmade 112.

– De sköt oss, min man han ligger här och dör. Jag vet att han lever fortfarande. Skicka ambulans, säger hon i samtalet till SOS alarm, enligt en utskrift av samtalet.

Hustrun frikänns

I oktober dömde Västmanlands tingsrätt mannen till livstid fängelse för mord samt för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Den dödade mannens hustru dömdes till 12 års fängelse för medhjälp till mord.

Nu fastställer Svea Hovrätt livstidsdomen mot Alexander Faili, 36. Hustrun till den dödade mannen frikänns från medhjälp till mord.

Svea Hovrätt menar att trots att hon haft kontakt med Faili så är det inte klarlagt att hon haft uppsåt att döda honom.

Så utreder polisen mord – med ”mordbibeln” 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM

Västerås

Mord

Narkotika

AB Voice

Inbrott