Kritik mot svenskt ja till EU:s nätregler

Foto: Andy Wong/AP/TT
EU:s omdiskuterade nya upphovsrättsregler för internet ska ersätta gamla regler som inte uppdaterats på nästan 20 år. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Sedan medlemsländerna gett tummen upp återstår nu bara ett hinder innan EU:s omdiskuterade nya upphovsrättsregler på internet blir verklighet.

Fredrick Federley (C) rasar över att Sverige har svängt.

På onsdagen sade EU:s medlemsländer ja till förra veckans kompromissförslag om upphovsrätten, vilket innebär att det nu endast saknas ett godkännande även från EU-parlamentet.

Hurra, tycker upphovsrättsinnehavare och tidningsutgivare.

"Det här är ett historiskt tillfälle. Vi behöver ett internet som är rättvist och hållbart för alla", skrev en stor mängd organisationer i ett gemensamt uttalande inför onsdagens omröstning.

Sverige sade ja

Fem länder – Finland, Italien, Luxemburg, Nederländerna och Polen – röstade ändå nej.

"Vi beklagar att direktivet inte når rätt balans mellan skyddet för upphovsrättsinnehavare och EU-medborgares och företags intressen", säger kvintetten i ett gemensamt uttalande enligt nyhetsbyrån Reuters.

Sverige var tidigare kritiskt mot förslaget, men valde ändå att säga ja på onsdagens tjänstemannamöte, med hänvisning till positiva förändringar i uppgörelsen.

Kritisk Federley

Det gillas inte av svenske EU-parlamentsledamoten Fredrick Federley (C).

"Regeringen åker till Bryssel och röstar för upphovsrättsdirektivet, röstar för uppladdningsfilter och för länkskatt, saker som kommer att döda det internet vi i dag känner. Det är faktiskt helt orimligt", skriver Federley i ett sms.

En avgörande och fortsatt oklar strid om reglerna väntas nu när hela EU-parlamentet ska tycka till, sannolikt i mars eller mitten av april.

Förutom Federley är även så gott som samtliga övriga svenska EU-parlamentsledamöter kritiska till förslaget.