Helene hyrde ut sitt hus – kom hem till kaos

avMalin Wigen

NYHETER

Helene Strömberg fick en chock när hon öppnade dörren till huset hon hyrt ut.

– Jag bara satte mig i bilen och grät. Det här är inte sant, tänkte jag, det måste vara en dröm, säger hon.

1 av 4 | Foto: Privat
Helene fick en chock när hon såg vilket skick huset var i.

För cirka sex till sju år skrev Helene Strömberg kontrakt med en kille som skulle hyra hennes hus i Marieholm i Eslöv. Han verkade trovärdig vilket stämde till en början, menar hon. Han skötte hyran – även om hon någon gång ibland fick tjata när den var sen.

– Allt var frid och fröjd, säger hon.

Men för ett halvår sedan ändrades allt. Polisen hörde av sig till henne och sa att grannarna klagat på att en hund skällde i huset och att de inte såg några människor gå in eller ut. Helene som inte brukade röra sig i området åkte dit för att se vad som hänt. När hon kom fram såg hon att trädgården var misskött.

– Man kom knappt fram. Jag tittade in i fönstret och det var riktig misär, det var saker överallt och jag såg hunden som sprang runt.

Fick en chock: ”Det stank urin”

Hon kontaktade sin hyresgäst som sa att han var på ett jobb i en annan stad men att hans bror skulle ta hand om hunden. Helene förklarade att huset såg förfärligt ut och han meddelade att han skulle säga upp det och bad om tre månades uppsägningstid, vilket han fick. De bestämde att de skulle gå igenom huset tillsammans – men när det väl var dags gjorde han sig okontaktbar.

– Jag fick ett sms om att han lämnat nycklarna i brevlådan.

I tisdags öppnade hon dörren till huset för första gången på länge. Hon fick en chock.

– Det stank så mycket urin, det riktigt frätte i näsan. Jag bara satte mig i bilen och grät. Det här är inte sant, tänkte jag, det måste vara en dröm.

Dagen efter tog hon med sin dotter och de konstaterade att huset lämnats i ett illa skick.

– Det är inte något som är helt. Det är rått- och musbajs exakt överallt. Alla golv är fördärvade, om det är fukt eller bara smuts har jag ingen aning om.

”Fortfarande i chock”

Kaklet i badrummet har blivit alldeles svart och i toaletten finns det inget vatten.

– Oavsett om jag städat i ett år hade det inte blivit rent, utan det måste bytas ut. Man kan inte använda kyl frys, spis eller ugn – jag kan aldrig få det rent. Han har lämnat en säng på ovanvåningen också som stinker, om det är människo- eller hundurin kan jag inte svara på, säger hon och fortsätter:

– Det är inte bara smutsigt, det här är vidrigt. Jag tror inte man får bo så här i Sverige om någon inspekterat.

I ett inlägg på Facebook varnar hon andra som funderar på att hyra ut för vad som kan hända. Hon vet inte vad hon ska göra med huset.

– Jag är fortfarande i chock, för man vet inte var man ska börja – det kommer kosta minst 100 000 kronor.

Hon har försökt att polisanmäla men enligt polisen är det här ett civilrättsligt ärende som ska hanteras av en jurist. När man hyr ut så regleras vad som gäller i avtalet mellan fastighetsägaren och hyresgästen.

– Det blir ett polisärende om någon uppsåtligen förstört något. Det här är helt civilrättsligt, säger presstalesperson Ewa-Gun Westford, vid polisen region syd.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hus

Eslöv