Sjukhuset: ”Ser oerhört allvarligt på den här händelsen”

avGustaf Tronarp

NYHETER

När vakterna skulle föra ut Behnam Shiravand ur rummet där hans mamma vårdades så uppstod tumult – och alla inblandade ådrog sig skador.

Men exakt vad som hände på akuten i Malmö är oklart.

– Jag beklagar djupt det som hänt. Nu måste utredningen få ha sin gång, säger verksamhetschefen Oskar Hammar.

54-årige Behnam Shiravand uppger att de tre sjukhusvakterna drog in honom i en avskild korridor. Där ska han ha misshandlats i uppemot 15 minuter.

Enligt polisen har händelseförloppet inte fångats av övervakningskameror – och ord står mot ord kring vad som egentligen inträffat.

1 av 2 | Foto: TT
Skåne universitetssjukhus i Malmö.

Oskar Hammar är verksamhetschef för akutsjukvården vid Skånes universitetssjukhus. Han är sparsmakad med detaljer kring incidenten.

– Som läget är nu kan jag bara djupt beklaga det som hänt. Utredningen måste få ha sin gång innan vi kommenterar själva händelsen.

– Men vi driver en akutmottagning för alla medborgare i samhället och vi är måna om att patienter och anhöriga ska ha en bra upplevelse av vår verksamhet. Vi ser oerhört allvarligt på det här.

”Måste ta reda på allt vi kan”

Hammar vill inte heller kommentera uppgifterna om att en sjuksköterska ska ha bevittnat misshandeln utan att agera.

– Vi måste ta reda på allt vi kan om detta, och där ingår naturligtvis hur våra medarbetare uppfattat den här situationen.

– Jag är mån om att detta utreds i god ordning. Jag vill inte säga något som kan äventyra det arbetet.

Vakterna är sjukskrivna

De tre personerna som ingrep mot Behnam Shiravand, två ordningsvakter och en väktare, är anställda av bolaget Avarn Security.

Där är Marcus Uggeldahl säkerhetschef.

– Det som inträffat är oerhört beklagligt. Nu pågår en polisutredning och jag kan därför inte kommentera själva händelsen i detalj, säger han, och fortsätter:

– Men det har uppstått en våldsam och tumultartad situation. Våra medarbetare fick uppsöka läkarvård efter den här händelsen och de är fortfarande sjukskrivna.

Foton på mannens blåslagna ansikte och kropp har spridits på sociala medier. Hur ser du på att händelsen ledde till sådana skador?

– Bilderna ser fruktansvärda ut, men jag vill inte uttala mig om själva händelseförloppet.

– Det jag kan säga generellt är att väktare alltid ska följa proportionalitetsprincipen. Vi ska inte vidta åtgärder som går utöver det som är nödvändigt sett till den situation som råder.

Har vakterna tagits ur tjänst?

– I nuläget är de sjukskrivna. Vi ser över hur vi ska agera framöver och vi har en kontinuerlig dialog med våra medarbetare, säger Marcus Uggeldahl.

ARTIKELN HANDLAR OM