Kalifornien: 130 saknade på polisens lista

Foto: Noah Berger/AP/TT
Hundar deltar i sökinsatserna efter Camp Fire-branden i Paradise.

avTT

NYHETER

Polisen i norra Kalifornien har släppt en lista med 130 personer som fortfarande saknas i samband med den katastrofala branden i och kring staden Paradise.

59 människor har hittills konstaterats döda i bränderna i delstaten. 56 av dem har omkommit i den så kallade Camp Fire-branden vid Paradise i norra Kalifornien och tre i Woolsey-branden norr om Los Angeles.

De flesta som fortfarande saknas kommer från Paradise i Butte County, som i princip utplånades i branden som bröt ut på torsdagen förra veckan.

Dna-prov

461 personer och 22 likhundar deltar i sökinsatsen för att hitta de saknade i staden, och dna-tester görs för att identifiera offer, säger sheriff Kory Honea i Butte County.

– Med början på torsdag kan alla som tror att en familjemedlem har försvunnit lämna dna-prov, säger han vid en pressträff.

Staden, som varit populär bland pensionärer, hade runt 26 000 invånare. Många av de saknade på polisens lista är över 70 år gamla.

Utan motstycke

Nästan alla hem i staden, som ligger 13 mil norr om Sacramento, förstördes i branden som spreds snabbt med kraftiga vindar.

– Vi är mitt i en katastrof. Branden var utan motstycke, överväldigande, så många fastnade, säger guvernör Jerry Brown.

Paradise kommer att behöva byggas upp helt igen, uppger Brock Long vid katastrofmyndigheten Fema.

– Det här kommer att bli väldigt långvarigt och frustrerande för invånarna i Paradise, säger han.

Brandorsaken utreds fortfarande men brandoffer har lämnat in en stämning mot det lokala elbolaget PG&E, som anklagas för att försumlighet vid sin anläggning. Enligt stämningsansökan började branden när en strömkabel gick sönder och satte eld på växtlighet.