Bonden hittade sin ko död – här är hans skarpa uppmaning

avClaes Olsson, Malin Wigen

NYHETER

Norske Henning Kolnes gjorde en hemsk syn när han hittade sin ko död, liggandes i en blodpöl. Nu har han en viktig uppmaning till allmänheten, skriver norska Verdens Gang.

I söndags hittade bonden Henning Kolnes, från Farsund kommun i Norge, en av sina kor död. Hon låg i en blodpöl i sin stallbox. Henning gissar att hon dött av en inre blödning.

– Vi tror att hon fått i sig en aluminiumburk som skurit upp henne inifrån.

Kon hade mått dåligt några dagar och de hade haft en veterinär över, något även Verdens Gang skrivit om. Hon fick penicillin och smärtstillande då hon hade feber. I lördags verkade det som om hon mådde bättre och hon åt igen – och Henning trodde att hon var på väg att bli frisk. Därför blev han chockad när han han möttes av den grymma synen.

– Det kom blod ur munnen på henne. 

I ett inlägg på Facebook skriver hans vän om händelsen och uppmanar folk att lägga sina läsk- och ölburkar där de hör hemma – och inte kasta i naturen. När man kastar i naturen är det lätt att det hamnar i djurens foder vilket kan ge förödande konsekvenser.

– Vi hade en ko som drabbades i våras också. Och en vän till mig som har kor har drabbats, den kon fick man nödslakta. Det är ett väldigt stort problem detta sedan en tid, säger Henning.

Han är 99 procent säker på att det var en aluminiumburk som blev kons död denna gång också – något en veterinär ska undersöka.

1 av 2 | Foto: Privat
Kon gick ett hemskt öde till mötes. Hon hittades död – liggandes i en blodpöl.

”Ett ökande problem”

Lars Petter Bartner är ordförande för Norges Bondelag, en fackförening för bönderna. Han bekräftar Jans bild om att detta inte är ett engångsfall. 

– Vi får rapporter om denna typ av händelser och det har varit ett ökande problem de senaste åren, säger han, till VG.

Han har dock ingen statistik över hur ofta det förekommer. 

– För det första är det här en resursfråga, folk måste ta hand om förpackningar och återvinna dessa. För det andra är det onödigt att riskera att utsätta djur för denna typ av lidande, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kor

Norge