Tveksamheter kring pojke som omhändertogs

avEric Tagesson

1 av 4 | Foto: Läsarbild
Pojken brottas ner av vakterna.

Stockholmspolisen berättade i dag att man omhändertagit en av de två pojkarna från det uppmärksammade ingripandet på Malmö Central.

Mycket tyder nu på att informationen var helt felaktig.

Uppgiften om att det var samma pojke kom från pojken själv.

– Han sa att han var med på en film på Youtube, säger Lars Byström på polisen i Stockholm.

Under fredagsmorgonen avslöjade Sveriges Radio att de två pojkar som hårdhänt togs omhand av ordningsvakter i Malmö i början på februari hade rymt igen, och nu gripits i Stockholm under tumultartade former.

Senare under dagen berättade polisen för flera medier att det i själva verket endast var en av pojkarna som omhändertagits.

– Ordningsvakter uppmärksammade vid 00.41 de här två pojkarna i centrala Stockholm och tillkallade polis. När pojkarna fick syn på polisen försökte de springa och ordningsvakten och polisen fick tag på den ena av pojkarna, sa Kia Samrell på Stockholmspolisen till Aftonbladet.

Bygger på pojkens egna uppgifter

Hon uppgav också att pojken gjorde motstånd och att en anmälan om våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman upprättades.

Är ni säkra på att det är samma barn som omhändertogs i Malmö?

– Det är ett av de barnen, ja.

Men enligt Aftonbladets kartläggning talar nu mycket för att det inte alls rör sig om någon av pojkarna som omhändertogs i Malmö som nu tagit i Stockholm.

Polisens uppgifter om att så är fallet bygger på att pojken i Stockholm vid ingripandet själv sa, via en tolk, att "det finns en film på mig när jag grips i Malmö på Youtube."

Personuppgifter stämmer inte

Men det namn han lämnat stämmer inte alls överens med någon av Malmöpojkarnas namn.

Däremot stämmer det väl överens med en annan nioårig pojke som redan för två veckor sedan omhändertogs av sociala myndigheter i Stockholm enligt Lagen om vård av unga, LVU.

Tillsammans med honom LVU:ades även en jämnårig pojke med samma efternamn, vilket också stämmer med uppgifterna från torsdagsnatten då det enligt polisrapporten rörde sig om två pojkar i 8-9-årsåldern.

Dessutom uppgav polisen att pojkarna som omhändertogs i Stockholm var efterlysta av sociala myndigheter i Sverige, men Malmöpojkarna är sedan länge ett ärende för danska sociala myndigheter.

Lars Byström på Stockholmspolisen säger att de uppgifter han fått är att pojken är identisk med pojken från Malmö, men bekräftar att det bygger på vad pojken själv uppgivit.

När Aftonbladet berättar om sina uppgifter hänvisar han till sociala myndigheter för att reda ut om ett missförstånd föreligger.

På Socialtjänstförvaltningen hänvisar man dock till sekretess och uttalar sig inte.

Under söndagen publicerade tidningen Sydsvenskan en intervju med den pojke som omhändertogs på Malmö Central. Intervjun har ägt rum i Stockholm, och enligt tidningen har han befunnit sig här i flera veckor.

ARTIKELN HANDLAR OM