Brexit-omröstning skjuter upp födsel

avTT

Foto: Mark Duffy/AP/TT
Det brittiska parlamentet röstar under tisdagen om brexit. Och Tulip Siddiq kommer att få lägga sin röst. Arkivbild.

Tulip Siddiq, parlamentsledamot för Labour, hade planerat att föda sitt andra barn med kejsarsnitt den 15 januari. Men det var innan hon visste att det skulle bli den stora brexit-dagen i det brittiska parlamentet.

Tulip Siddiq, som inte vill gå miste om chansen att rösta bort brexit, har därför skjutit upp kejsarsnittet.

– Om min son får komma till världen om så bara en dag senare än vad läkarna rekommenderar är det värt det, om det i den världen finns en större chans till att Storbritannien och Europa har ett starkt förhållande, säger Siddiq till Evening Standard.

Krocken fick premiärminister Theresa May att erbjuda en så kallad parning, att en brexit-anhängare avstår att rösta, så att styrkeförhållandena inte ändras. Siddiq säger att hon inte litar på de konservativa, som bröt ett sådant löfte förra året. Inte heller tillåter reglerna att hon röstar från sjukhuset.

Nu har hennes läkare gått med på att skjuta upp födseln två dagar och höggravida Siddiq kommer rulla in i parlamentet i en rullstol. 36-åriga Tulip Siddiq är barnbarn till Mujibur Rahman, Bangladesh första ledare efter självständigheten från Pakistan 1971. Hennes moster är Sheikh Hasina, som i december återvaldes som premiärminister i Bangladesh.

ARTIKELN HANDLAR OM