Drottning Silvia bryter tystnaden om Metoo: ”Vidrigt och skamligt”

avKerstin Nilsson

NYHETER

Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria ville visa sitt tysta stöd för MeToo-kampanjen.

Därför smög de in bland publiken på Södra Teatern i Stockholm.

I ”Året med kungafamiljen” i SVT väljer drottning Silvia att bryta tystnaden.

Om övergreppen, som skådespelerskorna vittnade om, säger hon:

– Det var vidrigt. Och skamligt.

I ”Året med kungafamiljen”, som sänds i SVT1 klockan 20 på nyårsdagen bjuder drottning Silvia in till sitt kontor i Stockholms Slott.

Här sköter hon sedan 1976 sitt eget jobb, som Sveriges drottning.

Och för första gången uttalar hon sig om Metoo-kampanjen.

– Det blev ju som en lavin, säger drottning Silvia i programmet.

”Det var svårt”

Att drottning och kronprinsessan under stort hysch-hysch dök upp i publiken på Södra Teatern i Stockholm i november, när hundratals skådespelerskor läste upp de berättelser som samlats under parollen #tystnad tagning, var ett noga övervägt beslut.

Kungafamiljen ville gärna visa sitt stöd för alla de kvinnor som delat med sig av sina förskräckande historier – men hade inte vetat hur de skulle kunna göra det.

Nu valde drottning och kronprinsessan att tyst markera sitt stöd.

Ett inte helt enkelt beslut.

– Det var svårt på det sättet att jag inte vill ta ett politiskt steg, jag vill inte blanda mig i politiken, men det här var så grovt, det var en humanitär fråga – därför ville jag ställa upp. Tyst, men vara där, säger drottningen.

Genom organisationen Childhood Foundation, som hon själv grundat, har hon länge arbetat mot sexuellt våld och sexuella övergrepp.

– När våra barn var små, det är klart, man ville skydda dem. Men på den tiden talade man inte om barnens rättigheter. Den diskussionen fanns inte – nu har vi Metoo, säger drottningen.

”Det skakade mig”

– Då, för 20, 25 år sedan var det ingen som talade om barnens rättigheter och det tyckte jag var väldigt sorgligt. Barnen for ju illa och det gjorde ont, tyckte jag. Det tänkte jag mycket på nyligen, när vi var på Södra Teatern.

– Det var ju fullsatt. Och statsråd skulle tala och det var verkligen mycket uppmärksamhet.

Ändå var drottningen, liksom många andra, inte förberedd på vad hon skulle få höra - och lära – under kvällen.

Liksom alla andra blev drottning Silvia väldigt tagen – kanske till och med chockad – av skådespelerskornas massiva och nakna vittnesmål på scenen.

– Det är ett fruktansvärt tema. Det var väldigt grovt. Det var många som berättade och att sitta där och lyssna, det var tufft, tyckte jag, säger drottning Silvia.

– Det skakade mig, verkligen.

”Det är bra”

Genom vittnesmålen på Södra teatern fick hon inblick i den verklighet som många kvinnor har levt i, inte bara inom film- och teatervärlden, utan i hela samhället.

En verklighet hon inte kände till.

– Jag är inte ensam om det, men det var ju många som överhuvudtaget aldrig hade kunnat tänka sig att realiteten är en annan, säger hon.

Att hon och kungafamiljen stöder Metoo vill hon gärna ha fram.

– Jag tycker att det är bra att man nu verkligen visar att så här får det inte vara. Det får inte ske, helt enkelt. Att utnyttja försvarslösa flickor, att någon i en viktig position utnyttjar andra, om det nu är flickor – eller pojkar, för den delen också

#Metoo - detta har hänt 00:55
ARTIKELN HANDLAR OM