Skärpta krav ska ge mediciner snabbare

Foto: SVENSKA DAGBLADET / TT NYHETSBYRÅN
Annika Strandhäll (S).

avMary Mårtensson

NYHETER

Som patient har du rätt att få ut dina mediciner inom 24 timmar. Men regeln fungerar dåligt.

Regeringen vill därför ­införa samma lagkrav på leverantörerna.

– Om medicinen beställs klockan 16 ena dagen, så ska den levereras till ­apoteken dagen efter ­senast klockan 16, säger Annika Strandhäll (S). 

Apoteken är skyldiga att tillhandahålla mediciner ­inom 24 timmar, men lyckas­ inte alltid.

–  Vi har fått signaler om att människor antingen får vänta för länge på sin medicin eller tvingas gå runt till olika apotek, säger Annika Strandhäll, socialminister.

Ansvaret för detta faller på apoteken, även när felet ligger hos distributörerna. Det vill regeringen ändra på.

Förslaget välkomnas

–  Nu ställer vi också ­kravet på partihandlarna. Om medicinen beställs på ett apotek klockan 16 ena ­dagen, så ska den levereras dagen efter senast klockan 16 till apoteket, säger ­Annika Strandhäll.

Det kommer att säkerställa att patienterna verkligen får sin medicin levererad inom ett dygn, menar hon.

– Nu ska man vara garanterad att få sin medicin ­inom 24 timmar på sitt lokala­ apotek, som man valt. Det är ganska självklart att människor ska kunna känna sig trygga med att man får läkemedel inom en rimlig tid som man har ­behov av.

Enligt Annika Strandhäll välkomnas lagförslaget av apoteken, eftersom de inte alltid kan råda över situationen.

Distributörerna har heller ingen skyldighet att ta emot överblivna läkemedel från apoteken.

Små apotek kan därför av kostnadsskäl bara ha låg ­lagerhållning med de vanligaste medicinerna. Det är ännu en orsak till att patienter tvingas vänta på sina mediciner.

Påverkar inte priset 

–  Vi gör det nu möjligt för apoteken att returnera överblivna läkemedel till partihandlarna. I och med det hoppas vi att apoteken ska våga hålla fler mediciner i lager, säger Strandhäll.

Kommer de nya kraven på leverantörerna att med­föra att läkemedel blir ­dyrare?

– Nej, det är ingen bedömning som vi gör att det ska påverka prisbilden.

Viktigt uppdrag

Annika Strandhäll uppger att avsikten med de nya reglerna, som föreslås börja gälla den 1 augusti, är att höja kvaliteten och säker­heten på apoteksmarknaden och förstärka apotekens grunduppdrag.

– Vi förtydligar att apotekens huvuduppgifter är ­läkemedel och läkemedelsinformation. Det är grunduppdraget, det är där som tonvikten ska ligga. Grunden är att apoteken har ett enormt viktigt uppdrag och att läkemedelsmarknaden inte är vilken marknad som helst, säger hon.

Regeringen föreslår också att marknaden för apoteksombud öppnas upp för andra aktörer än Apoteket, som i dag har 640 ombud i glesbygden.

ARTIKELN HANDLAR OM