Så lyckas du med dina rosor

NYHETER

Kan blomma i tjugo år

1 av 9 | Foto: Medelstora fylliga blommor i en fräsch aprikos färg. Platt rosettformade och grunt skålade blommor. Doftar starkt av teros. Bladverket och de unga grenarna har en vackert, rödaktig bronsfärg i början för att sedan bli ganska mörkt gröna. Växtsättet är kraftigt och ganska upprätt.

Rosor behöver ljus, luft, sol och mycket kärlek. Satsa på rosor av bra kvalitet. Sköter du dina rosor ordentligt kan de blomma på samma plats i tjugo år. Det är lön för mödan!

Så lyckas du med rosor

1 Välj ros med omsorg. Utgå från platsen där den ska stå så är chansen större att du lyckas riktigt bra. Rosor älskar sol.

2 Kontrollera först hur stor rosen blir så att den har gott om utrymme. Gräv en ordentlig grop och fyll den med en påse rosjord. Rosor gillar lucker, näringsrik mulljord. gärna lite lerig. Undvik att plantera rosor på ett ställe där det redan stått rosor, jorden kan vara utarmad då.

3 Det vanligaste sättet att föröka rosor på är okulering. Ett vilande skott, ett öga, av en ros opereras in på rothalsen på en annan ros som då kallas grundstam. När du planterar en okulerad ros är det viktigt att förädlingsstället hamnar cirka 10 cm under markytan. Annars växer det lätt upp rotskott.

4 På våren och hösten tar rosorna lättast upp näring så då är det bäst att gödsla. Då förebygger du bland annat svampsjukdomar. Gödsla precis innan vintertäckningen också. Kupa inför vintern så skyddar du rosorna bra. På våren kan du täcka med granris för att skydda dem mot den starka vårsolen.

5 Håll koll på rosorna. Det är lättare att bli av med lössen om du upptäcker dem tidigt. Spraya med såpvatten morgon och kväll tills de försvunnit.

6 Ta alltid bort döda, skadade och klena grenar. Rabattrosor beskär du varje år, busk- och vildrosor gallras om det behövs. Ta bort de äldsta grenarna så föryngrar du rosen. Klätterrosor behöver putsas och gallras från äldre grenar. Beskär du hårt så kommer det nya fina skott.

Härligt hemma

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård

Rosor