På håret likt gamla ”På spåret”

1 av 4 | Foto: Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg i ”På spåret” i SVT ...

avJoni Nykänen

TV

Ingvar Oldsberg ledde ”På spåret” i SVT i 22 år.

Nu gör han det i TV4 i stället.

– Det finns massor av likheter och folk kommer att tänka det, säger deltagaren Belinda Olsson

I kväll sänds första avsnittet av TV4:s nya satsning ”Slaget om Sverige” där Ingvar Oldsberg gör ett frågeprogram som kommer att få tittaren att tänka ”aha, ’På spåret’”.

– Absolut kändes det som ”På spåret”. Det finns massor av likheter och folk kommer att tänka det, säger deltagaren Belinda Olsson.

Några nya moment

Sketcherna, burarna, programledarna, känslan – och några nya moment. Deltagarna Lars Törnman och Belinda Olsson kände igen det gamla programmet, som fortfarande gör succé i grannkanalen.

– Man sitter i burar och man får in saker som frågor baseras på, säger Belinda Olsson.

– Konceptet där de klär ut sig i sketcher är likt, och något man känner igen. Egentligen är det nya att det är tre i laget i stället för två. Plus ett sista moment som skiljer sig åt. Men det är väl svårt att ändra på ett vinnande koncept, säger Lars Törnman.

”Olikt i sitt upplägg”

Ingvar Oldsberg tycker inte att man ska jämföra.

– Det resonemanget tycker jag man kan lägga undan helt. Folk hade tyckt att Björn och jag gör ”På spåret” även om vi hade gjort ”Anslagstavlan”, säger han.

– Man borde få kunna förvalta arvet från ”På spåret” utan att det blir diskussioner. Nu är det ändå olikt i sitt upplägg, fortsätter han.

På TV4 slår man i från sig likheterna.

– Vi begriper att man kan dra paralleller till ”På spåret”. Vi har Ingvar och Björn i en studio där vi ställer frågor i en klassisk frågesport. Men en klassisk frågesport har gjorts sedan televisionens början, säger Cathrine Wiernik, informationsanvarig på TV4.

I det första avsnittet tävlar Erik Ekstrand, Alf Nilsson och Maria Weimer mot Kersti Bauer Birgersson, Måns Vestin och Maria Wetterstrand.

ARTIKELN HANDLAR OM