Här rör Jill Kenneth Gärdestad till tårar

avSusanna Hållbus

Foto: TV4
Kenneth Gärdestad kunde inte hålla tillbaka tårarna när Jill Johnson framförde Ted Gärdestads ”Himlen är oskyldigt blå”.

När Jill Johnson framför ”Himlen är oskyldigt blå” i kvällens ”Så mycket bättre” kan Kenneth Gärdestad inte hålla tårarna tillbaka.

– Låten handlar ju så mycket om Ted och mig. Så det är minnen som dyker upp, och jag saknade Ted, säger Kenneth.

Kvällens avsnitt av ”Så mycket bättre” är ett hyllningsprogram till vinjettmusikens skapare, Ted Gärdestad. Närvarande är storebror och textförfattare Kenneth Gärdestad.

Tillsammans skapade de musik fram till Teds tragiska död 1997.

– Det borde vara jättesvårt att välja i denna låtskatt. Men jag har en klar favorit, säger Jill Johnson i programmet.

Jill Johnsons val föll på ”Himlen är oskyldigt blå” – en låt som betyder väldigt mycket för Kenneth Gärdestad. I programmet blir han gripen av Jills framförande, och efteråt svämmade känslorna över.

– Då kom det en liten tår där, säger Kenneth till Aftonbladet.

”Jag saknade Ted”

– Jag blev så gripen av innehållet, och sen är ju Jill Johnson ju en så duktig sångerska. Det blev flera nivåer av upplevelser, säger Kenneth.

Han skrev texten till ”Himlen är oskyldigt blå” med sin och Teds barndom i åtanke. En av anledningarna till att Jills framförande blev känslosamt för honom.

– Minnen dök upp, och jag saknade Ted och den tid som var, säger Kenneth.

Låten var b-sida till ”Satellit” 1978, men då på engelska – ”Blue virgin isles”. År 1993 släpptes den svenska versionen.

– Ted hade börjat vara mer utåtriktad. Han var inte så mycket hemma, utan var ute och träffade folk.

Kenneth berättar att texten i låten handlar om brödernas barndom i kontrast med den hårdare verkligheten som vuxna.

– Det är en av mina mest känslomässiga låtar. Ja, det är egentligen alla, men ”Himlen är oskyldigt blå” betyder i alla fall lite extra, säger Kenneth Gärdestad.

ARTIKELN HANDLAR OM