Tv-tablå, 30 dec 2018: Världscupen i skidor och årskrönika 2018

Dessutom: Film, dokumentär och sport

avAftonbladetFoto: SVT
Vinterstudion 2018: Maria Pietilä Holmner, Yvette Hermundstad, Helena Ekholm, André Pops och Johanna Ojala.

På tv idag: Världscupen i skidor, årskrönika, ”Min sanning” med David Lagercrantz, Tomas von Brömssen, ”Sagan om ringen”, m.m.Vinterstudion: Världscupen –
Tour de Ski (längdskidor), backhoppning och alpint

  • SVT1, kl 12.00: Längdskidor, världscupen Tour de Ski. Sprint, fri stil, damer och herrar. Kommentator: Jacob Hård.

  • SVT1, kl 14.00: Backhoppning, världscupen. Från Garmisch-Partenkirchen, Tyskland. Den klassiska nyårsbackhoppningen. Kommentator: Peter Jonsson.

  • SVT1, kl 16.30: Världscupen alpint. Parallell city event, damer och herrar. Kommentator: Johan Ejeborg.

Tomas von Brömssen:
En svensk i Norge

Skådespelaren Tomas von Brömssen reser i Norge och tar en titt på våra länders gemensamma humorhistoria.

SVT1, kl 17.05: Vad har Sverige och Norge gemensamt i humorhistoria? Det vill Tomas von Brömssen ta reda på. Tomas von Brömssen är populär i Norge ända sedan komediserien ”Albert och Herbert” sändes i norsk tv för mer än 30 år sedan.

Nu gör han en resa i vårt grannland för att undersöka vår gemensamma humorhistoria. Han tittar närmare på varför man blir komiker och om det finns något att skratta åt norr om polcirkeln. Vi möter också komikerna Arthur Arntzen, Robert Gustafsson och Wenche Myhre.

Sverige i dag – årskrönika

SVT1, kl 18.15: Programledarna för ”Sverige i dag” lämnar studion för att följa upp några av årets mest uppmärksammade händelser. Programledaren Helena Winks uppdrag är att ta tempen på året 2018 – bokstavligt talat.

– Jag tittar närmare på väderåret som har varit extremt på flera sätt, dels med värme och torka, dels med mycket snö och halka i Norrbotten och Västerbotten, säger hon.

Sommaren i södra Sverige var rekordvarm och de tropiska nätterna inföll tidigare än vanligt. Samtidigt höll det sig torrt i större delen av landet – vilket slog hårt mot bönder.

I Göteborg kastas strålkastaren mot Västlänken och ett lokalt partis uppsving i riksdagsvalet. I reportage från Hälsingland får vi träffa personer som drabbades av bränderna och de som jobbade för att bekämpa dem.

Min sanning

Foto: Fredrik Sandberg/TT
David Lagercrantz gästar ”Min sanning”

SVT2, kl 20.00: David Lagercrantz hade stora skor att fylla när han 2013 tog över efter avlidne Stieg Larsson och skrev nästa bok i ”Millenium”-serien. Kritiken var stor, bland annat från Larssons tidigare sambo Eva Gabrielsson, men boken ”Det som inte dödar oss” blev en succé. Nu gästar han Anna Hedenmo för ett samtal.

”Repmånad eller hur man gör pojkar av män” med Lasse Åberg, Janne ”Loffe” Carlsson, Weiron Holmberg, Ted Åström, Lena-Maria Gårdenäs-Lawton och Lottie Ejebrant.

Repmånad eller hur man gör pojkar av män

TV4, kl 20.00: Lasse Åbergs komedi om ett antal män på repmöte. Många skämt om befäl, sprit, kvinnor och förälskelser. ”All likhet med det banala är avsiktlig”, sade regissören när filmen hade premiär. Med honom själv, Janne ”Loffe” Carlsson (1937– 2017), Weiron Holmberg, Ted Åström, Lena-Maria Gårdenäs-Lawton och Lottie Ejebrant. (1979)

Andra åket

SVT1, kl 20.00: I säsongsavslutningen ställs Madde (Sanna Sundqvist) och Peter (Jakob Setterberg) inför ett svårt val när den norske hotellmagnaten Petter Stordalen vill köpa Gammelgården. Ska de stanna kvar eller är det bättre att de säljer?

Oavsett vad som händer står det redan klart att SVT har beställt en andra säsong.

Sagan om ringen – Härskarringen

Kanal 5, kl 21.00: Första delen i Peter Jacksons påkostade och mycket välgjorda filmversion av JRR Tolkiens (1892–1973) romansvit. Spännande, har bra effekter och en suverän ensemble, med Elijah Wood, Ian McKellen, Orlando Bloom och Viggo Mortensen. Men alla filmerna i serien är på tok för utdragna. (The lord of the rings: The fellowship of the ring, 2001)

Foto: SVT
Kollektivet: En film om ett kollektiv i Köpenhamn på 1970-talet, med bland andra Ulrich Thomsen, Trine Dyrholm och Fares Fares.

Kollektivet

SVT2, kl 21.15: Thomas Vinterbergs skildring av ett kollektiv i 1970-talets Danmark. Har viss förankring i hans egen uppväxt. Här är det ett gift par, en arkitiekt (Ulrich Thomsen) och en tv-profil (Trine Dyrholm), som bjuder in andra att bo i deras ärvda jättevilla. Fares Fares spelar en av dem, en deppig man som söker sig till gemenskapen. En lekfull komisk start övergår i vemod, snudd på tragedi, när arkitekten träffar en ny och yngre kvinna (Julie Agnete Vang).

Här finns likheter med Lukas Moodyssons ”Tillsammans” (2000), som dock är klart bättre. Sedan är Trine Dyrholms bedragna hustru så otroligt mycket mer färgstark, än den ganska bleka yngre kvinnan, att det blir lite svårt att förstå arkitektens svek mot hustrun. Som helhet, ändå klart sevärd. (2016)


ARTIKELN HANDLAR OM

Film