Tungviktarna slår ut ”Idol”

avLina Berggrén

TV

Oldsbergs segerrecept: Folk får vara med och tävla själva

Foto: Klicka på bilden för att få fram en större version.

I kväll startar en ny säsong av tittarsuccén ”På spåret”. Inför premiären pratar Ingvar Oldsberg om varför det går så bra för tv från Göteborg just nu.

– Det kanske är så att makeover-program och dokusåpor har spelat ut sin roll, säger han.

Tittarsiffrorna talar ett tydligt språk. På fredagskvällarna dominerar program från Göteborg i svenska folkets tv-apparater. ”Dobidoo” med Lasse Kronér, 46, har legat etta på tittartoppen nästan hela hösten och nu är det dags för en annan tungviktare att ta vid i tv-tablån. I kväll börjar ”På spåret” med Ingvar Oldsberg, 63.

”Inga höga hästar”

– Tillgängligheten i det göteborgska sättet kan spela en viss roll. Det blir inga höga hästar eller förmätet, säger Ingvar om framgångarna för tv-produktionerna från Sveriges västra sida.

Det egna programmets popularitet tror han beror på flera olika saker.

– Interaktiviteten i programmet är viktig. Folk får vara med och tävla själva och det finns en blandning mellan lättsamhet och struktur i det. Och så sitter jag och Björn där och gaggar lite, säger Ingvar.

– ”Dansbandskampen” och ”Stjärnor på is” i all ära men det har varit så mycket sådant under de senaste åren. Och där är det andra människor som tävlar, du kan inte delta själv, påpekar programledaren som nu gör sin 22:a säsong med ”På spåret”.

”Har tänkt långsiktigt”

Lasse Kronér har i princip varit ohotad tv-kung under hösten. Han vill lyfta fram något större än den egna insatsen i framgångarna.

– SVT Nöje i Göteborg har alltid tänkt långsiktigt och vågat bygga upp saker under lång tid, säger han men pekar också på en annan sak:

– Göteborg är inte ultrahippt, men brett. Vi bor i ett avlångt land och det skiljer mycket mellan Malmö-humorn och Kiruna-humorn. Då passar kanske göteborgs-humorn fler människor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Doobidoo

Idol