”Biggest loser VIP” brister i kändisar och kilon

Foto: Sjuan
Årets ”Biggest loser VIP”-gäng.

Kändisar och kilon.

”Biggest loser VIP” har lite för lite av bägge.

Men de har Gunilla Persson.

Jag avundas inte den stackare som jobbar med castingen till ”Biggest loser VIP”. I originalversionen med vanlisar handlar det ändå om människor som vill förändra sina liv, kämpar med extremt stor, direkt livshotande övervikt och därmed söker sig aktivt till programmet. När man däremot rannsakar startuppställningen till årets upplaga av kändisavknoppningen så undrar man direkt: Vem behövde kontakta dessa människor och komma med erbjudandet ”Hej, du inte nödvändigtvis jättetjocka semi-kändis, vill du banta i tv?”.

Med tanke på vilka ”stjärnor” de fått tag i så måste det ha ringts oerhört många samtal, skickats många mail till agenter och fått oerhört många nej innan till slut följande nappade. Jag vill inte förringa Erik Hörstadius, Alexandra Louthander och Magnus Schönberg, journalist, Farmen-deltagare och Idol-åtta – och deras viktkamp. Men skarans kändisgrad kan i allra högsta grad ifrågasättas.

Och hur skrivs Gunilla Persson in i ekvationen? Man kan säga mycket om den skandalomsusade Hollywoodfrun men att hon skulle vara extremt överviktig... nä det är hon inte. Läkaren Mikael ”Soldoktorn” Sandström konstaterar till och med i första avsnittet att hon har ett ganska normalt BMI.


Sen finns det en extrem dos av hyckleri vad gäller detta programformat. Den amerikanska förlagan har genom åren kantats av kontroverser, fuskanklagelser och allmän galenskap. Dels för själva träningsmetoderna. Att utsätta otränade människor för den överjordiska dosen hårdmotion under kort tid har i många fall visat sig vara rent av skadligt för deras kroppar. Jag minns en gång när deltagarna i slutfasen av en säsong skulle springa ett maraton. Alltså ett riktigt maraton. Grattis till ditt 30-procentiga viktras men hej då, knän, säger jag.

Det har även visat sig ganska tydligt att väldigt få lyckas behålla sina nya drömkroppar när serien väl är slut. Det har även vittnats om att deltagare tvingats gå upp ännu mer i vikt inför serien för att vara ”tillräckligt tjocka” och inför invägning tagit vätskedrivande medel för att skapa ett så drastiskt viktras som möjligt.


Carl-Jan Granqvist har berättat för Nöjesbladet att deltagarna under den här säsongen fått träffa kostrådgivare endast två gånger och att han i stället tog hjälp av medtävlaren Alexandra Zazzi eftersom hon kan det där med mat. Så mycket för kampen och oron för cancer och diabetes som deltagarna så ärligt berättar om i premiäravsnittet. Så fort invägningen är över leds de in i kakrummet för att försöka motstå frestelserna och se om de klarar att hälla ut coca-colan i vasken. Man ska inte glömma att ”Biggest loser VIP” är kändis-tv och inte något annat. De drabbande livsödena ett alibi.

Och om man tvivlar på TV4:s cynism kring programmet så är det bara att snegla mot förra säsongen. Efter seriens slut castades kändisstylisten Jonas Hallberg till... wait for it... ”Hela kändis-Sverige bakar”. I rest my case.


VECKANS...

Foto: NETFLIX
BoJack Horseman

… animerade

”BoJack Horseman” är tillbaka med sin femte säsong på Netflix. Och världens, sedan flera år tillbaka, bästa animerade serie håller stilen. Det finns få serier – tecknade som med levande människor – som målar upp en verkligare bild av olyckliga och ensamma människor (och djur). Ett helt avsnitt denna säsong är ett begravningstal.


Foto: Amazon
Armisen och Rudolph.

… vardagskomedi

Det händer inte speciellt mycket... och är inte så haha-roligt heller, men Amazon Prime-serien ”Forever” är rätt mysig i sin händelsefattiga lunk. Och Maya Rudolph och Fred Armisen är alltid sevärda.Foto: Netflix

… hysteri

Gillar man som jag genren ”vältränade människor som testar svåra hinderbanor” är ”Ultimate beastmaster”, Netflix en skänk från ovan. Elitgymnaster, klättrare och dylikt från åtta länder, med hysteriska kommentatorer från varje, gör upp i sinnessjukt svåra hinderbanor av tv-spelssnitt. Utklassar allt vad ”Gladiatorerna” och ”American ninja warrior” heter.


Foto: SVT
”Greklandsresan”.

… dokumentär

Lyckopillret ”Greklandsresan” finns återigen tillgänglig på SVT Play. En eldsjäl tar med ett härligt gäng åldringar, vissa dementa och dödssjuka, på medelhavssemester, i denna fantastiska dokumentär från 2015.Veronica Mars.

… nyhet

För oss som älskar high school-serier kom nyheten att den kanske bästa av dem alla – ”Veronica Mars” får en fjärde säsong 11 år efter nedläggningen. Mycket kan givetvis bli knas med detta. Men när huvudrollsinnehavaren Kristen Bell själv berättade detta på Instagram jublade en hel värld av marschmallows*. (*Veronica Mars-fans).

avStefan Sköld

ARTIKELN HANDLAR OM