Einár i stor intervju – så tog han över musiksverige

Gör succé på Spotify och Youtube med låten ”Katten i trakten”

avAlex Hartelius

Som 12-åring blev Einár viral – nu slår han stort på Youtube. Här berättar han om sin bakgrund och drömmen om att förändra samhället.

Rapparen Einár, 16, som egentligen heter Nils ”Nisse” Grönberg, dök upp från ingenstans och välte musiksverige när han släppte låten ”Katten i trakten” på Youtube den 20 januari.

Fem dagar senare släpptes den på Spotify. Då exploderade allt. I tre veckor låg ”Katten i trakten” etta på Spotifys topplista och den svenska singellistan. I dag, fem månader senare, har låten cirka 20 miljoner lyssningar på streamingtjänsten.

Då hade han redan släppt låten ”Duckar popo”. Musikvideon fick runt en miljon visningar på Youtube, men plockades bort på grund av att han snott beatet till låten.

– Jag såg på Instagram att det var många som reagerade på låten och många som gillade den. När den gick upp till en miljon streams kände jag ”Det här är bra”. Tyvärr anmälde killen bakom beatet låten och den plockades ner från Youtube, säger han.

”Jag har alltid rappat”

Men folk hade redan fått upp ögonen för Einár. Genom sin pappa kom han i kontakt med personer på skivbolaget Ditto Music. De berättade att han var tvungen att släppa sina låtar på Spotify. Först ut var ”Duckar popo”.

– Efter det så släppte jag ”Katten i trakten”. Då hade folk redan börjat undra när jag skulle släppa nästa låt och att jag måste fortsätta. När jag släppte ”Katten i trakten” var det ganska bra tajmat, det var när alla satt och väntade på att något skulle hända. Jag släppte ut trailern med en liten del av låten innan den släpptes helt, så jag tror att de lockades lite av det också.

I tidig ålder introducerades Einár för hiphop av sina storebröder. Hemma gick tv:n varm med VHS:er, eller ”stora rektanglar man körde in i tv:n” som 16-årige Einár säger, på musikvideos från Eminem, 50 cent, Latin Kings och Timbuktu.

– Jag har alltid rappat. Vi fick en diktuppgift i sexårs och då skrev jag en rap i stället. Sen dess har jag rappat med till låtar och det är väl det som gett mig mitt flow och talangen jag har, jag har sjungit med till låtar och lärt mig låtar innan jag börjat skriva egna.

”Gav mycket hajp”

För några år sedan spreds ett klipp med en 12-åring som satt i en soffa och rappade. Klippet blev viralt och flera undrade vem han var. ”Svensk liten unge med värsta flowet levererar fet rap, vem är han”, skriver en uppladdare till klippet på Youtube.

Killen i klippet är Einár fyra år tidigare. I början av sin karriär släppte han mycket freestyles på sociala medier, vilket snappades upp av andra och spreds.

– Det gav mycket hajp, mycket följare, mycket delningar. ”Lyssna på den här grabben, han är fet”. Innan ”Katten i trakten” hade jag kanske 25 tusen, men efter det flög det. Det blev bara mer och mer.

1 av 4 | Foto: CAROLINA BYRMO
Einár

Einár är uppväxt i Enskededalen i södra Stockholm och säger att det händer både negativa och positiva saker i området, likt många andra ställen i Sverige.

I flera av sina låttexter sjunger Einár om vapen och droger. Han menar att det är ett sätt att skildra vardagen där.

– Det är något som måste lyftas fram. Folk kanske blir rädda och tänker ”Vad är det där?” eller vissa tänker ”Det är bara rap”, men det finns också någon seriös grej med det. Kanske inte just att jag står med en glock och skjuter folk, men det finns andra 16-åringar som gör det här i vårt samhälle och där vi är och befinner oss.

Är det något du själv har upplevt?

– Ja, det är saker som händer runt omkring. Jag tycker att det borde förändras och kanske blir det en förändring med mina låtar, man vet aldrig. Först och främst rappar jag om det jag ser och det är det som lockar min publik. Sen finns det en baktanke om att det kanske hörs och folk inser att det är ett problem och tar tag i det.

”Alla har sina problem”

Samtidigt som karriären blomstrar med stora liveframträdanden på festivaler som Smash så sitter Einár på ett HVB-hem i Dalarna, där han är LVU-placerad. Han vet inte hur länge han kommer att vara på hemmet.

– Det beror på olika skäl och incidenter som hänt. Alla kanske inte har gjort de bästa valen i livet. Vissa gör grövre saker, vissa mindre, men alla har sina problem. Jag har haft mycket ögon på mig. Polisen och socialtjänsten ser mig som den stökiga ungen. Det finns en historia bakom allt och det kanske inte bara är jag som gör saker, men eftersom jag rappar drar jag till mig mycket uppmärksamhet.

Einár berättar att han ägnar tiden på HVB-hemmet åt att skriva nya låtar.

– Det är inte så att jag sitter i Dalarna på mitt behandlingshem och tittar ut på miljön och skriver om träd och fina skogar. Jag kan vara i Dalarna och skriva värsta ortenlåten, det är olika hela tiden. Men jag skriver utifrån det som jag har sett och gjort.

1 av 4 | Foto: ALEXANDER TILLHEDEN
Einár uppträder på festivalen Smash

”Kan bli lite för mycket”

Rapparen är just nu aktuell med nya albumet ”Första klass”, som släpptes i början av månaden. Flera av låtarna på albumet ligger högt på Spotifys topplista och albumet har toppat albumlistan. Einár meddelar att det inom kort kommer en ep och nya singlar.

– Jag har lite för mycket på gång faktiskt. Skulle behöva ta det lite lugnt. Jag behöver tänka efter och ge fansen det de vill ha. Ibland kanske det kan bli lite för mycket. De kanske vill sitta ner och lyssna på ”Första klass” i lugn och ro. Det måste bli som en hajp, som mellan ”Duckar popo” och ”Katten i trakten”, där folk undrar när jag kommer släppa nästa låt.

Känner du att det är jobbigt att leva upp till den hajpen?

– Det är inte jobbigt, det är bara bra så jag lär mig hur man ska göra som artist och vid vilka tillfällen man ska släppa. Man vill inte att folk ska tröttna på en, det ska finnas en hajp kvar när man släpper en låt.

Har du börjat få in lite pengar för musiken?

– Haha, ja. Jag låter morsan ta hand om dem och sen så blir det väl bostadsrätter, körkort och bil om ett år när jag fyller 18 år. Det är massor med olika investeringar.

Hur ser du på framtiden?

Jag har många olika tankar. Jag ska försöka börja ”switcha” över till att göra lite gladare musik i vissa låtar. Det ska vara olika genrer hela tiden, ni kommer få se – det kommer bli mycket som ni inte har hört från mig innan. Det kommer vara en kombination av min gamla stil och en ny stil. Det är viktigt att få allas öron, alla ska kunna lyssna på min musik.

”Många som inte trott på en”

Einár är även nominerad i kategorierna ”Årets genombrott” och ”Årets svenska låt” i Rockbjörnen 2019.

– Skitkul, det är verkligen en stor glädje och stolthet. Det är kul och roligt, känns som att jag kan peka ”fuck you” till alla lärare som inte har trott på mig.

Var det så att de inte trodde på dig?

– Ja, mycket. De stängde av mig från skolan och tänkte att jag var hopplös. Men det är en annan historia. Det är många som inte har trott på en, det gäller inte bara lärare och socialtjänsten utan också personer runt omkring. Det är många människor som hatat och tänkt ”Vem är den här svennen? Vem är den här 16-åringen?”. Nu är jag nominerad i två kategorier och jag är en av Sveriges mest streamade artister, så ja.

PODD: Leif GW Persson om ASAP Rocky: En jävla massa overkill

I dagens Aftonbladet Daily sammanfattar vi händelserna kring ASAP Rocky, hiphopstjärnan som gripits och häktats, misstänkt för misshandel och pratar med kriminologerna Leif GW Persson och Jerzy Sarnecki.
 Lyssna här  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

ARTIKELN HANDLAR OM

Einár