Tvisten i Ghost fortsätter: ”Girigt och mörkt”

”Hans beteende är inte annat än rent oärligt”

1 av 3

avLinn Elmervik

MUSIK

Stämningen i hårdrocksbandet Ghost fortsätter att mörkna.

I ett pressmeddelande uppger fyra av bandets medlemmar att sångaren låtit dem jobba för slavlöner.

– Hans beteende är inte annat än rent oärligt, girigt och mörkt”, säger de.

I tisdags meddelade de fyra bandmedlemmarna att de stämmer frontmannen Papa Emeritus. Han anklagas för att ha skött bandets affärer utan att låta någon annan av medlemmarna få insyn i bandets ekonomi.

Nu utvecklar bandmedlemmarna konflikten i ett pressmeddelande där de beskriver sin kollega som ”rent oärligt, girigt och mörkt”.

– Inte mörkt på det sätt som vi i Ghost sjunger om, utan mörkt på det sätt som får en människa att bedra sina bästa vänner när framgång och pengar börjar nalkas, säger de.

Fick små summor pengar

Musikerna menar att frontmannen brutit mot överenskommelsen om att Ghosts intäkter ska delas broderligt mellan medlemmarna. I stället ha de fått nöja sig med små förskottsbetalningar.

– De enda svar vi fått när vi fört ekonomifrågan på tal har varit att det inte finns någon vinst, men att vi alla skall bli rika när pengarna väl flyter in.

Förra året ska frontmannen ha uppmanat dem att skriva på kontrakt som sa att de bara var anställda i hans bolag.

”Kan inte acceptera”

– Att vi endast skulle få något som närmast kan liknas vid slavlöner för vår medverkan i bandet och att vi skulle avsäga oss all rätt till royalty. Vår vokalist och forne vän försöker sålunda på ett subtilt och skamlöst sätt förvandla Ghost från ett band till ett “soloprojekt” med inhyrda musiker. Detta kan vi naturligtvis inte acceptera, säger bandmedlemmarna.

Ghost bildades 2008 och medlemmarna uppträder maskerade och med hemliga namn. Enligt pressmeddelandet har Papa Emeritus nu anlitat inhyrda musiker under bandets pågående Englandsturné. Originalmedlemmarna är inte längre kvar.

Nöjesbladet har sökt Papa Emeritus.

▪▪ Ghost om maskerna, satanism och de internationella framgångarna: ”Från att jag var 19 år var det nästan tio års flackande mellan a-kassa, arbetslöshet och olika band”