Van Morrison hittar tillbaka till låtskrivandet

Foto: Caroline International
Att höra Van Morrisons färdigheter i så kallad trynorgel är bara en behållning med nya albumet.

avHåkan Steen

MUSIK

ALBUM 73-åringen från Belfast är mer produktiv än någonsin. ”The prophet speaks” hör till det piggaste han gjort på senare år.


Van Morrison
The prophet speaks
Caroline International/Universal


BLUES/SOUL Sjätte albumet på fyra år. Det är i dag 50 år och en vecka sedan Van Morrison släppte sitt debutalbum ”Astral weeks” men han har aldrig hållit en lika hög utgivningstakt som nu.

Möjligen har det något att göra med hans uppmärksammade skilsmässa tidigare i år. Kanske är tempot helt enkelt ett sätt för 73-åringen att ta strid mot åldrandet.

De senaste skivorna har varit en ojämn mix av mer eller mindre slentrianmässiga tolkningar av gamla jazz-, blues- och r’n’b-favoriter och små stänk av oväntat inspirerat nyskrivet material.

Album nummer 40 hör till senare års piggaste. Precis som på ”Your’re driving me crazy” från i våras jobbar Morrison med multiinstrumentalisten Joey DeFrancesco och hans band, som ser till att det svänger organiskt om gamla stänkare av John Lee Hooker och Sam Cooke.

Men den stora behållningen är de sex nya låtarna. Inte minst långa bluesballaden ”Ain’t gonna moan no more” och den läckert jazziga titellåten levererar precis det soulkänsliga berättande som ingen behärskar bättre än Morrison.

Plus också för den stillsamma humor som rockens meste buttergubbe visar prov på med omslaget. Och när han bräker som ett får i ”Rollin’ and tumblin’”.
BÄSTA SPÅR: ”Ain’t gonna moan no more”.


Hela albumet finns ännu inte på Spotify så spellistan nedan rymmer de fyra hittills släppta låtarna, samtliga Van Morrison-kompositioner.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


ARTIKELN HANDLAR OM