Hanna Järver debuterar med starka vardagsbetraktelser

avNatasha Azarmi

Foto: Pressbild
Hanna Järver släpper lyssnaren nära inpå skinnet.

ALBUM Hanna Järver prickar rätt med träffsäkra texter om hopplös kärlek och krossade storstadsdrömmar.


Hanna Järver
So long
Cosmos/Playground


POP Kärleken är flyktig. Beredd att köra över dig vilken sekund som helst och ibland innan du ens hunnit blinka. Få vågar gå in på djupet av den, men Hanna Järver räds inte för att bryta ner varje odräglig besvikelse.

På sitt debutalbum har Järver för första gången inkluderat andra musiker i sin skapandeprocess. Tillsammans med dessa släpper hon lyssnaren nära inpå skinnet. Ljudbilden är ännu mer avskalad än på ”Närke”, hennes hyllade ep från 2016. Och texterna än mer personliga.

På ”Närke” blev Hanna Järver en musikalisk röst för Örebro. Nu har hon flyttat sin kuliss, mestadels till Stockholm där hon numera bor. Relationerna i storstaden och dess besvikelser blir hennes främsta teman.

I ”Bara få va enkelt” står hon på Gärdet och förbannar kärleken för att den alltid är lika komplicerad: "Du kan ta din taxi nu/Vi blir aldrig en storstadsutopi".

På ”La neta” söker hon sig själv i natten och på dansanta ”Manna manna” letar hon kickar på autobahn genom Bromsten och Bandhagen.

Men vi hamnar även i Göteborg, staden som hon aldrig bott i men på många sätt lyckats göra till sin egen. Avslutande ”Nu är du Göteborg” är svensk pop när den som är bäst; naken, träffande och vacker nog att röra till tårar.

Det finns en enorm briljans i hur Järver sjunger om kärleken och livet. Hon bär på en förtjusande nonchalans i rösten och hennes synthiga pop är lysande lättsam.

Men när hennes träffande ord om besvikelse, rädsla och romantik får mig att spontanköpa min första dagbok känns det självklart. Hanna Järver har gjort ett av senare års starkaste svenska popalbum.
BÄSTA SPÅR: ”Nu är du Göteborg”.

ARTIKELN HANDLAR OM

Musik

Pop

Närke