Nästan perfekt Ingmar Bergman-box

avJens Peterson

Ingmar Bergman - 100 år

Filmerna är samlade i fyra fodral.

DRAMA/DOKUMENT
Alla Ingmar Bergmans filmer är inte ess, men den här samlingen är en nästan perfekt sammanfattning och historieskrivning. Här finns 42 långfilmer och tv-serien ”Scener ut ett äktenskap”. Det börjar med ”Hets” som han skrev manus till, och slutar med ”Fanny och Alexander” från 1982.
Bonusmaterialet är värt mycket. Här finns de presentationer han gjorde till tidigare visningar, och samtalen med Marie Nyreröd. Men också flera äldre intervjuer, och Bergmans egna bakomfilmer.
Boxen har också de nio reklamfilmer han gjorde 1951 för tvålen Bris. Affischer, foton och essäer om Ingmar Bergman kompletterar bilden.
Det man saknar är hans ”Trollflöjten”, och några senare filmer efter hans manus, som de självbiografiska ”Den goda viljan”, ”Söndagsbarn” och ”Trolösa”. Det hade också passat med ”Saraband” som följer upp ”Scener ur ett äktenskap”.

Och vi är förstås nyfikna på det politiska dramat ”Det händer aldrig här” från 1950, fiaskot som Bergman själv stoppade alla senare visningar av. Men den lär aldrig hamna på dvd.

Själva förpackningen är lite kompakt, och det hade varit snyggare och mer överskådligt med alla texter och bilder samlade i en egen bok. Det som finns är gott nog, en ambitiös sammanställning av en unik filmkonstnär. Som pendlade mellan mästerverk och misslyckanden - här kan man följa i stort sett hela historien.
Boxen släpps i en numrerad upplaga på 2 000 exemplar.

ARTIKELN HANDLAR OM