En motbjudande och klyschig våldsorgie

avJan-Olov Andersson

Keanu Reeves och stuntmännen har fått slita hårt för att i detalj kunna visa hur man mördar en människa. Det mynnar ut i en motbjudande och förutsägbar våldsorgie.

John Wick

Regi Chad Stahelski, med Keanu Reeves, Michael Nyqvist, Willem Dafoe, Adrianne Palicki, John Leguizamo, Alfie Allen.

Thriller Inte för att Hollywood kommer att bry sig, direkt, men … någon gång måste man sätta ned foten och skriva att nu får det fan vara nog med meningslöst våld.

Kunde ha gjort det vid premiären för ”The Equalizer” ( ), men ”John Wick” är bara så himla mycket ännu dummare.

Ett blodbad där folk skjuts eller knivhuggs ihjäl på löpande band. Inga ­människoöden att engagera sig i, i princip alla roll­figurer i filmen är osympatiska yrkesmördare. En del av filmen utspelas på ett New York-hotell som är specialdesignat just för ­torpeder, med all den ­service de vill ha med diskreta läkare som syr och ­tejpar ihop dem efter ut­förda uppdrag.

Handling?

Tja, John Wick (Keanu Reeves) är en pensionerad yrkesmördare som sörjer sin döda fru, som gav ­honom en söt liten hund i present. Som minne av henne.

Tre ryska gangsters, ledda av ”Game of thrones”-stjärnan Alfie Allen (bra på att se elak ut), stjäl John Wicks Ford Mustang av årsmodell 1969 och slår ihjäl hunden.

Alfie Allens rollfigur är son till Viggo Tarasov (Michael Nyqvist), New Yorks ryska maffiaboss. Han läxar upp sonen och förklarar att Du bråkade med fel snubbe. Sedan tar John Wicks enmanskrig mot hela ryska maffian fart. Jag slutade räkna vid 50 mördade ryssar…

Flera amerikanska recensenter hyllar filmen. Och visst, debuterande regissören Chad Stahelski – med lång rutin som stuntman och stuntkoordinator på många stora action­filmer – har åtminstone ­bemödat sig om att göra mordscenerna begripliga och spektakulära. Keanu Reeves och stuntmännen har fått slita ordentligt för sina gage. Inte så många närbilder och hysterisk klippning, utan längre ­filmade sekvenser där man i detalj kan studera hur man mördar en människa. Om man nu finner det under­hållande. Jag tycker bara alltihop blir till en mot­bjudande, klyschig och förutsägbar våldsorgie.

”Vår egen” Michael Nyqvist, då?

Tja, han behöver absolut inte skämmas för att han gör en sådan där typisk rysk maffiaboss med dialekt, yvigt skägg, diabolisk blick och våldsamma utbrott.

Han lade säkert ner mer känslomässigt krut i Ulf Malmros film. Men fick förstås bättre betalt här. Och det är inte alla som har på sitt cv att ha slagits med ­både Tom Cruise och ­Keanu Reeves i stora Hollywood-filmer…

SE I STÄLLET: Palestinska ”Muren” innehåller också action, fast i en välspelad och engagerande historia.

VISSTE DU ATT… Michael Nyqvist tvingades sy 80 stygn i huvudet efter en olycka med en stuntman under inspelningen?

JUST NU… behöver Keanu Reeves en framgång. Det mesta han har gjort på senare år har brakfloppat, senast ”47 Ronin”.

ARTIKELN HANDLAR OM