Två barn i samma familj fick cancer

Nu får de hjälp av ”Sofias änglar”

avStina Dahlgren

1 av 4 | Foto: ”Sofias änglar” Kanal 5
Det har blivit många sjukhusbesök för Tuvas del.

Två av familjen Wernersson tre barn har cancer.

under måndagen fick de besök av ”Sofias änglar” och berättar om den tuffa kampen mot sjukdomen.

– Det är overkligt och orättvist, säger mamma Linda Wernersson.

På måndagskvällen besökte ”Sofias änglar” familjen Wernersson i Svärtinge som de senaste åren har drabbats av dubbel olycka. 2009 fick yngsta dottern Tuva cancer, bara två år gammal. Hon genomgick behandling och familjen trodde att allt var bra.

– Dagen innan vi skulle utomlands på höstlovet så ringer de från sjukhuset och säger att vi måste komma tidigare till våran återbesök. De sa inte varför men vi förstod ju med en gång att något var fel, berättar mamma Linda Wernersson.

Fick diabetes

Sedan dess har Tuva genomgått flera behandlingar. Precis innan hon skulle påbörja en av dem fick familjen nästa chockbesked. Mellandottern Emmy hade även hon fått cancer. För ett år sedan kom beskedet att hon också hade diabetes.

– Hon har fått två skitsjukdomar. Jag tycker att båda är precis lika illa, säger Linda.

– Det är overkligt och orättvist. Men på något sätt måste man bara bita ihop.

Supersnöret

När ”Sofias änglar” kommer till familjen visar Tuva upp sitt så kallade supersnöre. Det är ett pärlband som hon har fått av barncancerfonden där varje kula symboliserar olika delar i behandlingarna. Programledaren Johnnie Krigström har svårt att hålla känslorna tillbaka när han ser hur många pärlor som finns på bandet.

– Jag vet inte vad man säger. Man blir rätt illa till mods faktiskt. Man inser ju att det här är Tuvas liv de senaste åren. Det är sju års kamp, säger han i programmet.

Vill resa

Nu väntar familjen på svar om hur både Tuva och Emmy mår. De båda har genomgått behandlingar och hoppas nu på positiva besked.

– Håret växer på Tuva. Jag fick sätta upp håret i tofsar idag på henne för första gången vilket är en stor grej när man har varit utan hår jättelänge, säger Linda.

Nu ska de försöka komma iväg på en långresa hela familjen.

– Vi fick en resa av Sofias änglar så vi ska åka på solsemester i sommar. Vi hoppas att vi ska kunna ta oss iväg i alla fall, och att inga mediciner ska vara i vägen, säger Linda.

”Sofias änglar” sänds måndagar klockan 20.00 på kanal 5 och kan ses i efterhand på Dplay.

ARTIKELN HANDLAR OM