Domen mot Frej Larsson överklagas

Maskinen- och Far & Son-rapparens låt och Instagram-inlägg ska prövas i hovrätten

avJamshid Jamshidi

NÖJE

Artisten Frej Larsson friades för hot mot tjänsteman.

Nu överklagar åklagaren domen till hovrätten.

– Jag utgår från att hovrätten också gör en korrekt bedömning, säger artistens advokat Viktor Banke.

”Tingsrättens dom är fel”, skriver åklagaren i överklagandet till Svea hovrätt.

Artisten Frej Larsson, 35, ställdes inför rätta i oktober efter att ha åtalats för två fall av hot mot tjänsteman.

Han anklagades då för att ha hotat en polis genom ett inlägg på Instagram. I Inlägget gav han en guldfisk samma namn som en poliskvinna och skrev att fisken ska ”filéas på valborg”.

I samband med det släppte han även låten ”Då ska hon skjutas”.

1 av 2 | Foto: Jamshid Jamshidi
Frej Larsson tillsammans med hans advokat Viktor Banke.

Friande domen överklagas

Stockholms tingsrätt friade Frej Larsson då man menade att bevisningen för att binda honom till publiceringen av Instagram-inlägget inte var tillräckligt stark.

Artisten – bland annat känd från grupperna Maskinen och Far & Son – berättade även under rättegången att det inte var han som la upp inlägget då flera personer har tillgång till hans konton på sociala medier.

Rätten menade också att det inte var bevisat att Larsson haft uppsåt till ett allvarligt menat hot om våld med låten ”Då ska hon skjutas”.

Men i överklagandet skriver åklagaren:

”Jag menar att det är bevisat i målet att Frej Larsson skrivit det ifrågavarande instagram-inlägget respektive att Frej Larsson med direkt uppsåt avsåg att hota (poliskvinnan) genom att skriva instagram-inlägget respektive lägga ut den ifrågavarande musiklåten på Spotify”.

Advokaten: Förväntar mig friande hovrättsdom

Under tingsrättsförhandlingarna sa Larsson att låten egentligen anspelar på raden i den klassiska födelsedagssången ”Ja må hon leva”.

– Jag ser inget som kan uppfattas som något hot. Jag tänker på födelsedagslåten, ”då ska hon skjutas på en skottkärra fram”, sa artisten under rättegången.

– För alla som har fått en tårta på morgonen är det här helt uppenbart.

Foto: Robin Lorentz-Allard
Frej Larsson.

Bakgrunden till de påstådda hoten uppges vara att den namngivna polisen uttala sig i lokalmedia efter en knarkrazzia mot artistens konsert på Södra Teatern i Stockholm. Under polisinsatsen omhändertogs flera personer misstänkta för narkotikabrott.

Advokaten Viktor Banke vill inte kommentera hur Larsson ser på åklagarens överklagande men säger att de förväntar sig en friande dom.

– Jag har inte närmare hunnit läsa mig in på överklagandet, men jag utgår från att hovrätten också gör en korrekt bedömning, precis som tingsrätten, säger Viktor Banke.

Svea hovrätt har ännu inte satt något datum på när huvudförhandlingen ska inledas.

Nöjesbladet har utan framgång sökt kammaråklagare Zilla Hirsch.

ARTIKELN HANDLAR OM

Far & Son

Brott