Ingvar Oldsberg plötsligt sjuk på kärleksresan

avMathilde Albinsson

NÖJE

Ingvar Oldsberg är i Peru med kärleken Maria Sandeblad.

Dagen efter ankomsten drabbades han av höjdsjuka och vårdas just nu med syrgas.

– Höjdsjukan slog till med ett hjärta som bara klappar i otakt och går snabbt, säger Oldsberg.

Ingvar Oldsberg befinner sig på semester i Peru med kärleken Maria Sandeblad.

Målet med resan var att besöka Machu Picchu – men på vägen dit började Ingvar Oldsberg må dåligt. Dagen efter att paret landat i staden Arequipa kände Oldsberg att han behövde uppsöka en läkare, vilket Expressen var först med att rapportera.

– När vi kom hit slog höjdsjukan till med ett hjärta som bara klappar i otakt och går snabbt, säger han från hotellrummet när Nöjesbladet når honom på telefon.

Vårdas med syrgas

Bara veckor före avresa bytte Ingvar Oldsberg pacemaker. Men han förstod i ett tidigt läge att det var just höjdsjuka han drabbats av.

– Ja, jag förstod i ett tidigt läge att det var så. Det är flera här på hotellet som fått det nu också. Det händer hela tiden. Därför har de syretankar på hotellen och bussar och till och med i taxi finns det. Hjärtat var väl inte van, och så med bytet av pacemakern blev det väl lite för mycket inom kort period.

Ingvar Oldsberg röntgades på sjukhus, men har därefter kunnat vårdas på hotellrummet. Röntgenbilderna visade en mindre vattensamling i hjärtat med anledning av höjdsjukan. Det ska däremot inte innebära problem för hjärtat i sig. Den folkkäre profilen hyllar vårdteamet på plats.

– Jag får syretuber som jag har legat med i ett dygn nu. Och så tog de EKG och syre i blodet, blodtrycket samt en röntgen på hjärtat. De kommer hit till rummet och kollar syrgastuberna hela tiden och tar mina värden. Det har jag aldrig varit med om tidigare. Det är helt fantastiskt, säger han och fortsätter:

1 av 2 | Foto: Jimmy Wixtröm
Ingvar Oldsberg är på resa i Sydamerika med kärleken Maria Sandeblad.

– Arequipa ligger 2 300 meter över havet, men vi skulle ha fortsatt med tåg till Machu Picchu och Cusco, som ligger på den dubbla höjden. Så då ändrade vi planerna. Det var ju inte riktigt försvarbart att fortsätta. Vi åker härifrån tillbaka till Lima och ner till kusten. Då kommer vi ner på bättre nivåer och det blir som förut.

Han är vid gott mod trots höjdsjukan. På läkarens inrådan ska han dricka mycket vatten, äta små portioner mat och andas in genom en slags inkubator var tolfte timma.

Enda skuffelsen är att det inte blir något av planerade resrutten mot Titicacasjön, Cusco och Machu Picchu.

– Det var ju lite synd. I morgon 14.30 tar vi ett flyg tillbaka till Lima och så hittar vi på grejer utmed kusten istället. Den är ju lång, fin och intressant den också.

Detta har hänt: Ingvar Oldsberg och Bingolotto 01:12
ARTIKELN HANDLAR OM