Lerin om första tiden som pappa: ”Går knappt att sätta ord på”

”Det är nästan som att jag inte har fattat det riktigt ännu"

avLouise Åström

1 av 3

Lars Lerin hade aldrig sett sig själv som förälder.
Nu är han pappa till Rafael, 17 månader.
– Det är nästan som att jag inte har fattat det riktigt ännu, säger han till Nöjesbladet.

Under sommaren blev Lars Lerin pappa. Mannen Manoel ”Junior” Marques anlände från Brasilien tillsammans med sin biologiske son, Rafael. Det känslosamma mötet fångades på film, i tv-serien ”Vänligen Lars Lerin”.

Det var en spänd Lerin som stod i ankomsthallen på Arlanda och väntade på att möta sin man och son.
– Det var ju väldigt nervöst och en sån stor upplevelse tycker jag. Att möta honom där. Jag hade ju träffat Rafael förut i Brasilien men det hade gått några månader. Så man blir liksom varm i hjärtat och halvchockad nästan. Det är ju en sån stor grej i livet så det kan en ju inte sätta ord på riktigt, säger han till Nöjesbladet.

På väg hem i bilen mot Värmland somnade Rafael.
– Sedan började vardagen så småningom och vi gled in i det där att försöka få in i själ och hjärta att det här var ett nytt liv som började. Det har ju tagit tid och det är nästan som att jag inte har fattat det riktigt ännu.

”Känner mig mogen nu”

Idag är Rafael 17 månader. Inskolningen på dagis har precis börjat.
– Det har gått väldigt bra hittills. Han är så himla social, pojken. Han tycker ju om liv och rörelse kring sig.

Lerin såg aldrig sig själv som en person som skulle få barn, berättar han.
– Nej, det har jag aldrig haft i min fantasi faktiskt. Jag har aldrig haft det som någon sorts längtan eller dröm. Jag har liksom varit nöjd med mitt arbete och kärlek. Jag har haft katter och jag tycker att det har varit bra med det, säger han och fortsätter:
– Jag är jätteglad för att det hände. Jag känner mig mogen för det nu. Jag har ju varit en sådan som har varit lite ansvarslös i livet tidigare så då skulle det aldrig ha fungerat. Men nu är det lättare när jag är vän med mig själv och kan ta hand om mig själv. Det är ju en förutsättning.

Har tankar på fler barn

Rafael tycker om att skratta. Och att kramas.
– Han har så mycket kärlek inom sig. Han härmar mitt skratt och han har väldigt humor. Så en kan skoja fast han inte har något språk ännu. Att en kan vara på samma våglängd med en så liten varelse. Det är så speciellt tycker jag. Det hade jag aldrig kunnat föreställa mig.

Innan Rafael anlände fanns en viss oro.
– Jag var rädd att jag skulle bli trött och att det skulle ta mycket energi. Men det gör han inte för det är inte samma sak som när en är ute och är social i livet annars med främmande människor. Det här är en annan sorts möte. Som en kan ta det lugnt i och koppla av.

Har ni tankar på att skaffa fler barn?
– Junior tycker ju att det är roligt med fler barn. Jag tycker ju också att det är roligt för Rafael att få syskon. Vi får väl se hur det blir, men det är nog inte omöjligt, säger han.

Vänligen Lars Lerin” har premiär onsdag 11 januari kl 21:00 i SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM

Lars Lerin