"Oscar är en stor fest"

Nu kan Juliette Binoche vinna igen med Lasse Hallströms "Chocolat"

1 av 2
Lena, Lasse och Juliette.

På söndag kan Juliette Binoche vinna en Oscar för "Chocolat".

Men det betyder inte så mycket.

- Oscar är en stor fest, säger Juliette Binoche, som vann för sin biroll i "Den engelska patienten". Men det förändrade inte mitt jobb. Jag fick inte plötsligt fler erbjudanden i Hollywood.

- Både före och efter fick jag erbjudanden om amerikanska filmer, det blev ingen större ökning. Man måste bo i Los Angeles för att göra de där stora Hollywoodfilmerna.

Och det tänker hon inte göra. Juliette Binoche väljer familjen framför dollarna.

- Jag har barn, mitt liv är komplett. Att göra film kräver mycket arbete och engagemang och ska jag gå in så djupt i något måste det kännas speciellt.

- De filmer jag gjort internationellt har varit med Miramax, som gör amerikanska filmer med europeisk smak och regissörer från Europa.

Som Lasse Hallström.

Juliette Binoche har gjort få komiska roller. Hon kände att den svenske regissören var rätt man. På svenska biografer kan man också se henne i en annan sorts drama.

- "Kod: Okänd" och "Chocolat" är väldigt olika. Michael Haneke har en väldigt mörk syn på mänskligheten och Lasse Hallström har en vänlig humanism.

- Jag gjorde båda filmerna och vill inte skilja dom åt. Ibland vill man se något som en bejakande Capra-film, och ibland något mörkare. Jag var väldigt imponerad av Michael Haneke redan innan jag träffade honom. "Den sjunde kontinenten" är en av mina favoritfilmer. Han använder kameran som en skalpell, han skär rakt in i människan.

Hon jämför med sin rollfigur i "Chocolat". Vivian ser vilken sorts choklad som är varje människas favorit.

Det är andra gången hon filmar med Lena Olin.

-Vi var inte så nära varandra på "Varats olidliga lätthet" för vi hade inte så många scener då. Men vi blev nära vänner nu.

Skådespelarna i "Chocolat" kommer från olika länder, men alla pratar engelska i en fransk by.

"Choklad är en fantastisk symbol"

- Det gjorde mig inget. Vi är alla så olika ändå. J ohnny Depp och Carrie-Anne Moss kommer från USA, många var från England, Lena och Peter Stormare från Sverige. Det handlar om skillnader och att tolerera att andra människor är annorlunda. Att vi har folk från olika bakgrund i rollistan ger exakt det som filmen ska visa. Även i en by är individerna unika.

Chokladen förlöser människorna i filmen. Och när man hör Juliette Binoche prata om sötsaker och mat och njutning låter det som sex.

-Jag gillar mörka och ljusa, söta och bittra. Choklad är en fantastisk symbol som ger njutning. Det är fint att dela. Förförande. Den har mystik. Och choklad innehåller magnesium, så det är dessutom nyttigt att äta.

Juliette Binoche har ett varmt bullrande skratt.

Och hon säger faktiskt oh la la.

Och rycker på axlarna. Nog är Juliette Binoche fransk alltid.

Som när hon pratar om ost.

- La fondue oh la la, efter en lång dags skidåkning när man varit ute med barnen.

Låter som en större njutning än en bal på slottet eller en gala i Hollywood.

fakta/juliette

WEBB-TV: Trailer

Jens Peterson