Tragikomiskt att Alling superhyllar Wikholm

Jan-Olov Andersson om ”Stjärnorna på slottet”

1 av 4 | Foto: SVT
Marika Lagercrantz och Stefan Sauk.

Claire Wikholm hade redan innan premiären blivit ”bråkstaken” i årets upplaga av SVT 1:s ”Stjärnorna på slottet”.

Men programmet med henne i centrum, blev en rätt svag säsongsstart.

Förra årets upplaga av programserien fick en kanonstart, med folkkära Helena Bergström i pratglad högform.

Denna jubileumssäsong (10 år) har det svagaste startfältet hittills och Claire Wikholm tillhör inte precis våra mest profilerade skådespelerskor.

Förstod aldrig dem som retade sig på henne i julkalendern ”Broster, Broster” (1971), men såg den nog inte, utan var väl ute och åkte moped eller gjorde annat som 16-åringar på landsbygden gjorde på den tiden.

Det som alla förknippar henne med är förstås ”Vi hade i alla fall tur med vädret” (1980), komediklassikern där hon och Rolf Skoglund är på stökig husvagnssemester.

Om man inte är kulturtant och har abonnemang på Stockholms Stadsteater, förstås, för där har Wikholm huserat sedan tidigt 1970-tal och är fortfarande kvar, 71 år gammal.

Bortsett från några skrönor kring de nämnda tv-projekten, blev det heller inte så mycket prat om jobbet.

Kanske lika bra så, då den breda tv-publiken inte har många rollfigurer hon har gjort att relatera till.

Vi fick höra om en rätt stökig uppväxt med en psyksjuk mamma och en man som inte berättade att han var hennes pappa förrän när hon var tolv år och som sedan inte verkade bry sig (”Den lusen bidrog inte med ett öre”, sa hon). Om första maken (”En fullständig knäppgök”, enligt henne) som är pappa till hennes barn. Och en gulligt romantisk berättelse om hur hon blev ihop med nuvarande maken.

Aktiviteterna var av det flummigare slaget. Där förstod jag verkligen Stefan Sauks skeptiska inställning.

Det brände till lite när Sauk och Marika Lagercrantz rök ihop om dem i maktens korridorer, hon har själv varit kulturråd i Berlin.

Det kommer att bränna till ordentligt i Morgan Allings avsnitt, när Claire Wikholm tycker han är självgod och bagatelliserar traumatiska händelser i hans barndom.

Bråkstake-stämpeln fick hon i samband med pressvisningen häromveckan, med avsnitt ur allas program.

Därför blir det lite tragikomiskt hur Morgan Alling inte missar ett enda tillfälle att förklara sin kärlek och beundran till Claire Wikholm i detta avsnitt – ovetande om vad som väntade dagen efter…

avJan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM