Tv-profilen om sjukdomen – har slutat jobba

1 av 2 | Foto: Sofia Nahringbauer
Hans Crispin.

avLinn Elmervik

NÖJE

I tio år har Hans Crispin, 58, har varit sjuk i Parkinson.

Nu har den före detta tv-profilen slutat jobba.

– Jag har det skitbra, säger han.

Det är tio år sedan den före detta tv-profilen och fotografen Hans Crispin fick diagnosen Parkinsons sjukdom. Att muskeln mellan tummen och pekfingret började ”hoppa” var de första symptomen och han förstod snart att något inte stod rätt till.

I dag lever Crispin med den neurologiska sjukdomen och är beroende av medicin för att fungera, men tycker själv att han är lyckligt lottad jämfört med andra med samma diagnos.

Trots det bestämde han sig för att sluta sitt jobb som digitaltekniker på efterbearbetningsbolaget Chimney vid årsskiftet.

– Numera är jag sjukpensionär, men det är full fart ändå kan jag säga. Jag köpte en försäkring när jag var ung för en förskräcklig massa pengar så jag får skitbra betalt för att vara sjuk, säger han.

”Har så kul”

I stället ägnar sig Hans Crispin åt sin familj, sin hund och sina största intressen. Han är vid gott mod.

– Det känns bra, jag har så kul. Jag har en flickvän som är aktiv, jag har min hund och är ute och går med henne. Jag har det skitbra, säger han.

Tv-profilen fyller bland annat dagarna med att flyga drönare och att filma sig själv medan han spränger musikinstrument. Filmerna hamnar på Youtbe.

– Jag tog sprängkort förra året.

Crispin har tidigare berättat att han är försiktigt optimistisk kring forskningen om Parkinsons sjukdom.

– Jag tror att jag kommer att leva ett ganska långt liv ändå. Men jag tror inte att jag kommer att uppleva en medicin som botar mig. Däremot kommer det att dyka upp läkemedel som bromsar och gör att jag inte blir sämre, sa han till Nöjesbladet 2012.

ARTIKELN HANDLAR OM