PRESENTERAS AV

Rolling Stones-stjärnan öppnar upp om tiden efter cancerbeskedet

Ronnie Wood: ”Det var en vecka när allt balanserade mellan liv och död”

avPatrik Jäverbo

1 av 3 | Foto: Charles Sykes / AP SCANPIX SWEDEN
Rolling Stones.

För tre månader sedan gick Ronnie Wood, 70, till läkaren för en rutinkontroll, då fick han skräckbeskedet – han hade drabbats av lungcancer.

Nu talar stjärnan ut i en intervju med Daily Mail om tiden efter sjukdomen och operationen som nästan blev hans död.

– Jag var redo att säga farväl, berättar han för tidningen.

I maj fick Rolling Stones legendariske gitarrist Ronnie Wood helvetesbeskedet. Under en rutinkontroll inför bandets kommande turné släppte läkaren bomben, han hade drabbats av lungcancer, och ingen visste hur illa det var.

– Det var en vecka när allt balanserade mellan liv och död, det kunde ha varit slutet och dags för mig att ta farväl, man har ingen aning om hur det ska gå, säger han till Daily Mail.

Ronnie Wood sticker inte under stol med att har haft ett stökigt leverne vandrande på en väg kantad av alkohol och droger, och tillsammans med Keith Richards har han skaffat sig ett rykte som en av branschens stora partyprissar. Men efter att gitarristens två tvillingar, Gracie och Alice föddes gav han upp cigaretterna för gott, alkoholen och drogerna hade han redan slutat med, något han lyckades med tack vare hjälp från hustrun Sally Humphreys.

– Sedan jag slutade har jag alltid haft en tanke i bakhuvudet, hur kan jag ha kedjerökt och levt rövare i över femtio år utan att någonting skulle ha gått snett där inne? säger han till tidningen.

Chockbeskedet

Och något hade gått snett, stjärnan hade fått en tumör på sin vänstra lunga, någonting som inte förvånade honom, han hade inte gjort en ordentlig undersökning på femton år, läkarna frågade honom vad han ville att de skulle göra, svaret var enkelt: Ta bort den, ta bort den fort.

Men så lätt var det inte, efter det följde en tid av tester för att se om tumören hade spridit sig, ett besked som skulle ha blivit hans dödsdom. En vecka efter kontrollen fick han ett positivt besked från läkaren, man kunde genomföra operationen, och Wood var redo att lägga sig under kniven, utan att veta om han skulle vakna upp igen.

– Innan jag somnade in och slöt mina ögon tittade jag läkaren djupt i ögonen och sa ”Låt striden börja”.

Nya passionen – efter drogerna

Och operationen lyckades, striden var vunnen, för den här gången.

– Jag mår bra nu, jag måste gå på kontroller var tredje månad, de hittade min tumör i tid, men människor måste testa sig, på riktigt gå på kontroller. Jag hade en förbannad tur, samtidigt har jag alltid haft en skyddsängel som vakar över mig, jag borde inte ens vara här idag.

Istället för kokain och alkohol har Wood istället funnit en ny passion i sitt liv, familjen – och framförallt sina två små döttrar.

ARTIKELN HANDLAR OM