Stjärnspäckad rollista i nya Lasse-Maja-filmen

Stjärnan: ”I mina ögon har jag fått mitt dream team”

1 av 3 | Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Josephine Bornebusch.

avJan-Olov Andersson

NÖJE

Lasse-Majas detektivbyrå löser fler fall på bio.
Nya i titelrollerna är Frank Dorsin, 11, från ”Bonusfamiljen” och Ester Vuori, 9, från julkalendern ”Selmas saga”. Johan Rheborg, Jonas Karlsson, Lotta Tejle, Katrin Sundberg och Tomas Norström gör vuxenrollerna.
– I mina ögon har jag fått mitt dream team, säger Josephine Bornebusch, som debuterar som filmregissör.

Martin Widmarks och Helena Willis barnboksserie om de unga barndetektiverna är välkända bland alla barnfamiljer. Lasse-Majas detektivbyrå har även löst fall i en julkalender (2006) och fyra populära långfilmer (2008, 2013, 2014, 2015).
Tomas Norström har spelat polismästaren i allihop.
– Han är den enda skådespelaren som är kvar sedan tidigare, det här är en så kallad prequel, som utspelas innan de andra filmerna, vi får se hur Lasse och Maja träffar varandra, säger Josephine Bornebusch, skådespelerskan som nu regidebuterar, på telefon från Irland, där inspelningarna startar på tisdagen.

Filmade på Irland

De tre senaste filmerna gjordes i studio. Skådespelarna agerade mot så kallad greenscreen, där sedan bakgrundsmiljöer och allt annat klipptes in i efterhand.
”Lasse-Majas detektivbyrå: Det första mysteriet” filmas i befintliga miljöer. Och de fann man alltså på – Irland.
– Vi fann platser som ser ut som ett slags upphöjt Valleby i en irländsk förort till Dublin som heter Castlenock. Här gör vi hela filmen fram till slutet av oktober.

”Han är väldigt begåvad”

Handlingen kretsar kring en mycket värdefull bok som hamnat på Vallebys skola – och som sedan plötsligt är försvunnen. Alla på skolan blir misstänkta.
Johan Rheborg spelar vaktmästare, Jonas Karlsson engelskalärare, Lotta Tejle bibliotikarie och Katrin Sundberg är skolans rektor.
Många barn provfilmade för titelrollerna, men till sist blev det alltså två barn med erfarenhet av att filma. Ester Vuori som sågs i senaste julkalendern. Och Frank Dorsin, som gjort succé i SVT:s ”Bonsufamiljen”.
– Där är han ju skitbra, men Lasse-rollen är raka motsatsen. Efter provfilmningen märkte vi ju att han fixar det lika bra också, han är väldigt begåvad, säger Josephine.
Med tanke på att föräldrarna är på plats med sina barn, dyker kanske även Henrik Dorsin upp framför kameran?
– Nej, här får han nöja sig med att vara pappa (skratt).