Joe Labero imponerar med sin fingerfärdighet

Foto: Mattias Johansson
Joe Labero.

avJan-Olov Andersson

NÖJE

Labero Inflame, featuring Rackartygarna

Magi- och stuntshow med Joe Labero och Rackartygarna i Scandinavium, Göteborg.

Publik: Knappt 5 000.


Namnet antyder en häftigare show än vad det är.

Joe Labero imponerar allra mest med sin fingerfärdighet i de mer intima numren.

Vid 12 års ålder fick Lars Bengt Roland Johansson från den lilla järnvägsknuten Alvesta i Småland en trollerilåda. Det känns som att han omedelbart i sitt sinne blev en Las Vegas-illusionist, för inte nog med att han tog sig artistnamnet Joe Labero (nu registrerat som hans riktiga namn), han skaffade sig tidigt i karriären en amerikansk attityd i sitt sätt att agera och prata.

Laberos amerikanska stil och det faktum att han, egentligen, är en svensk småstadsgrabb, har alltid skapat lite ofrivillig komik. Och gör fortfarande. Internationellt märks kanske inte det och Labero har haft stora framgångar i bland annat Australien och nu senast i Las Vegas.

Jag har sett shower här på hemmaplan som haft mer storslagna (läs: påkostade) magiska tricks än den här.

Och jag hade kanske väntat mig mer av Rackartygarna, ett gäng ungdomar som är vansinnigt populära på Youtube och hade egen tv-show på TV6. De är en korsning av ”Jackass” och Nitro Circus och gör humor av våghalsiga volter, stunts och vansinneskörning på motorcykel.

Visst, om man satt på parkett, fick man se till att hålla in fötterna ibland när de kom farande på bakhjulen i full fart. Hade nog ändå väntat mig att de både skulle vara med lite mer och vara lite mer spektakulära.

Mycket utförs till dånande hårdrock, Labero har egen dj på scenen, men bäst är det i de mer intima tricksen (tv-kameror följer Labero så man kan se allt i närbild på storbildsskärmar).

Som när han tar upp folk på scenen och delar dem i två delar eller låter dem bli måltavlor för yxkast.

Eller när han går ned bland publiken och lurar av folk pengar eller mobiltelefoner eller utför sina korttricks. Då är det wow! och hur fan går det till? på riktigt. Och då är Labero mycket skicklig och rolig i kontakten med dem.

Så trots all pyroteknik, är det bäst utan blixtar och dunder.

1 av 2 | Foto: Mattias Johansson
Joe Labero

Här kan de se Joe Labero & Rackartygarna

Februari: 8 Uppsala, 9 Västerås, 10 Karlstad, 15 Eskilstuna, 16 Örebro, 17 Linköping, 21-22 Växjö, 23 Karlskrona, 24 Jönköping. Mars: 1 Kristianstad, 2 Varberg, 3 Alingsås, 8 Östersund, 9 Gävle, 10 Falun, 14 Luleå, 15 Skellefteå, 16 Umeå, 17 Sundsvall, 22 Skövde, 23 Norrköping, 24 Nyköping, 29 Uddevalla, 31 Globen, Stockholm.

ARTIKELN HANDLAR OM