Nya plagiatanklagelser mot Måns Zelmerlöw

1 av 2

avJakob Meijer

NÖJE

Han har nyligen anklagats för låtstöld.

Nu påstås även Måns Zelmerlöws nya singelomslag vara ett plagiat, rapporter belgiska tidningen De Morgen.

Men artistens management slår tillbaka mot anklagelserna.

– Det är en olycklig omständighet, säger Helene Wigren, Zelmerlöws presskontakt, till Nöjesbladet.

Det var när Måns Zelmerlöw i veckan släppte sin nya singel ”Happyland” som den belgiske illustratören Joris Thoné hajade till. Flera vänner hörde av sig och påpekade att Zelmerlöws singelomslag påminde mycket om Thonés egna teckningar.

Till den belgiska tidningen De Morgon säger nu Thoné att omslaget, som är tecknat av Zelmerlöws fästmö Ciara Janson, har stora likheter med det han gjorde till det belgiska bandet Joy Wellboy.

På sin Instagram har han publicerat ett inlägg där han jämför Zelmerlöws omslag med sitt eget.

”Inte okej”, skriver Thoné.

– Först tog jag det inte så hårt, men när jag såg att de till och med vänt på logotypen, säger Joris Thoné till De Morgen.

”Många som jobbar på det sättet”

En jurist, specialiserad på upphovsrätt, säger till De Morgen att det inte går att kalla Jansons verk för plagiat; att måla eller skapa i en viss stil är inte skyddat av upphovsrätten.

Måns Zelmerlöws presskontakt Helene Wigren, anser inte heller att det rör sig om plagiat.

– Det är en olycklig omständighet. Hon (Ciara) har hållit på med sitt konstnärskap och den här tekniken sedan hon var liten. Det är väldigt många i konstnärsvärlden som jobbar på det här sättet, säger Helene Wigren till Nöjesbladet.

Flera anklagelser om plagiat

Det är inte första gången Måns Zelmerlöw anklagas för att plagiera andra.

Nyligen gick Kleerup till attack mot den förre Eurovisionvinnaren som han anklagade för låtstöld. Stjärnproducenten menade att ”Longing for lullabies” var lik Måns Zelmerlöws låt ”Run for your life”.

– Det är inte ens något jag tycker är i närheten, kommenterade då Måns Zelmerlöw.

I samband med Eurovision 2015 tvingades även artisten att ändra sitt nummer med den omskrivna animerade streckgubben, som ska ha varit en direkt kopia hämtad från en fransk performanceartist.

Måns Zelmerlöw – från Idol till Eurovision 00:36

ARTIKELN HANDLAR OM