Lady Gaga i Venedig: ”Många i musikbranschen ville ta mina låtar och ge till ”snyggingarna”

1 av 2 | Foto: FILIPPO MONTEFORTE / AFP
Lady Gaga på filmfestivalen i Venedig.

avJan-Olov Andersson

NÖJE

VENEDIG. Filmfestivalens största stjärna är, egentligen, popstjärna.
Filmen ”A star is born” visar att Lady Gagas stjärnstatus även fungerar framför filmkameran.

– Precis som i filmen, ansågs jag inte tillräckligt vacker. Många i branschen ville åt mina låtar, för att ge dem till de snygga sångerskorna, säger hon.

Det är ju inte så att 32-åriga Lady Gaga inte har stått framför en kamera tidigare. Förutom tv-framträdanden och musikvideor, förstås, har hon haft några småroller i långfilmer och huvudrollen i tv-serien ”American horror story: Hotel” (2015), för vilken hon vann en Golden Globe.

Men det är en annan sak att bära upp en påkostad Hollywoodfilm. Att vara filmstjärna.

Hon spelar den rollen med den äran.

Hon ser ut som en filmstjärna, i vit urringad klänning och vitblonderat hår.
Hon hamnar helt i centrum på presskonferensen, där salen för första gången i år är riktigt knökfull. Utanför festivalpalatset halvtimmen senare trängs sedan massor av fans, för att få en skymt av henne när hon lämnar ön Lido via båt till Venedigs dyraste hotell inne i stan.

Och hon imponerar i filmen.

Lady Gaga spelar Ally, en servitris som inte vågar förverkliga sina artistdrömmar, förrän hon av en slump träffar, blir ihop med och får hjälp av välkända rockstjärnan Jackson Maine, spelad av Bradley Cooper, som även regisserat filmen. När Allys karriär tar fart och hans alkoholmissbruk tilltar, ställs förhållandet på sin spets.

Bradley Cooper tycker jag inte gör mycket mer än en klichérockstjärna som hamnar på dekis av sin roll, men Lady Gaga imponerar. Hennes rollfigur känns mer trovärdig. Tvivlen på sig själv och sårbarheten, allt gestaltar hon mycket övertygande. Att hon sjunger bra, det behöver vi förstås inte ens diskutera.

– Det finns både likheter och olikheter mellan min karriär och Allys i filmen. Jag har aldrig varken kunnat eller velat spela på att vara sexig. Som ung, på auditions för olika jobb, var jag ofta med om att det fanns massor av unga sångerskor som var skitsnygga, men som ”bara” sjöng. Jag hade eget material, men många i branschen ville då bara åt mina låtar, för att kunna ge dem till ”snyggingarna”.

Bland annat har filmens Ally komplex för sin stora näsa.

– Hon har ju gett upp artistdrömmarna, hon vågar inte ens försöka, tycker hon är för ful, tills hon träffar Jackson. Jag gav aldrig upp. Från 19 års ålder släpade jag mitt keyboard med mig och spelade på skitställen, tills jag fick chansen på allvar.

Största utmaningen i filmen, tyckte Lady Gaga var att vara… vanlig.

– I min karriär har jag ju ofta medvetet bytt stil och utseende, ändrat frisyrer och haft galna kläder, här i filmen spelar jag en alldeles vanlig kvinna. Det var ovant för mig att knappt vara sminkad över huvud taget.

Att världspremiären äger rum på Venedig-festivalen, tycker Lada Gaga är extra roligt.

– Jag har ju italienska rötter i min familj, säger hon, vars riktiga namn är Stefani Germanotta och vars familj är katoliker.
Filmen har Sverige-premiär 5 oktober.

10 kvinnliga artisterna som tjänade mest 2017 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM