Kommunens öppna brev efter Ernsts otillåtna kvarnbygge

Därför målades bara framsidan – besvikelse efter att ”Jul med Ernst” flyttats från den kontroversiella kvarnen

avTorbjörn Ek

Inspelningen av ”Jul med Ernsts” flyttades från den kontroversiella kvarnen i Kånsta.

Kommunen hade gett ett felaktigt bygglov – men i ett öppet brev lägger kommunen skulden på uppmärksamheten i medier och ”ett fåtal personer”.

”I sista stund efter ytterligare rapportering och negativa skriverier valde TV4 en annan inspelningsplats”, skriver Hallsbergs kommun.

Ett halvår efter inspelningen är kontroverserna kring Ernst Kirchsteighers, 61, otillåtna ombyggnad av kvarnen i Kånsta, i Hallsbergs kommun, inte över.

I somras rasade invånare över att kommunen gett tillstånd till renoveringen av kvarnen, utan att informera närboende.

– Man förstör ett kulturarv, sa en av grannarna till Nöjesbladet.

I oktober gav länsstyrelsen byborna rätt. Ombyggnationen i TV4:s ”Sommar med Ernst” var olaglig. Kommunen hade missat att ge de närmsta grannarna information om bygglovsansökan och ge dem tillfälle att yttra sig. Det bygglov som kommunen hade beviljat ogiltigförklarades därför.

Men då hade den kontroversiella renoveringen redan varit slutförd sedan flera månader.

1 av 2 | Foto: Stefan Mattsson
Ernst Krichsteiger.

Kommunen: beklagligt att ”Jul med Ernst” flyttats

Kommuninvånare har fortsatt att kritisera renoveringen, bland annat eftersom kvarnens baksida ännu inte målats.

Tidigare år har TV4 också spelat in ”Jul med Ernst” på samma plats som byggts om och renoverats i sommarprogrammen. Hallsbergs kommun hade hoppats att så skulle ske också i år, men efter kontroverserna kring den otillåtna renoveringen har TV4:s julprogram istället spelats in hemma hos tv-krögaren Carl Jan Granqvist, 72.

I ett öppet brev, som Expressen var först att rapportera om, uttrycker ansvariga på Hallsbergs kommun besvikelse över att TV4 flyttat inspelningen och lägger skulden på de invånare som protesterat mot den olagliga renoveringen.

”Enligt vår mening har de negativa skriverierna, som utgått från ett fåtal personer, fått orimliga proportioner jämfört med all positiv feedback som produktionen, närboende grannar och ägare av kvarnen har fått till sig”, står att läsa i kommunens öppna brev som fortsätter:

Därför målades bara kvarnens framsida

”Vi i kommunstyrelsen hade hoppats på att Ernst skulle spela in sina julprogram i Kånsta kvarn, men i sista stund, efter ytterligare rapportering och negativa skriverier valde TV4 en annan inspelningsplats. Självklart tycker vi att det är beklagligt att vi inte får återse kvarnen i jul.”

I det öppna brevet försöker kommunen också bemöta kritik och vad de beskriver som ”rykten” och betonar att kvarnen inte är K-märkt, att kvarnens originaldörrar visst finns kvar och att kvarnvingar, vattenhjul och det inre maskineriet redan var borttaget när kommunen fick kvarnen i gåva 1983.

Om att kvarnen under renoveringen bara fått sin framsida ommålad skriver man i det öppna brevet:

”Utebliven målning av baksidan av kvarnen var ett medvetet val i avvaktan på byte av spån.”

ARTIKELN HANDLAR OM