Hollywoodfrun höll på att gå in i väggen – la om sitt liv

Sofie Prydz: ”Vem gör jag det här för? Blir jag lyckligare av det?”

avTorbjörn Ek

Hon höll på att bränna ut sig fullständigt.

När karriäristen Sofie Prydz är tillbaka i ”Svenska Hollywoodfruar” har hon lagt om sitt liv fullständigt.

– Om du ska göra karriär i USA förväntas du jobba dag och natt, ingen står på din sida och bryr sig om hur du mår, säger hon.

Hon har två barn tillsammans med svenska DJ-stjärnan Erik Prydz, 42, som turnerar över hela världen.

Samtidigt har Sofie Prydz, 36, satsat stenhårt på sin egen karriär som veterinär med Los Angeles som bas.

– Jag var otroligt karriärfokuserad för några år sen. Jag körde på som en ångvält. Struntade fullständigt i mig själv. Jag körde slut på mig själv totalt, för att min karriär skulle nå så högt som jag ville, säger hon.

1 av 3 | Foto: TV3
Sofie Prydz.

Jobbade 80 timmar i veckan

Men efter inspelningen av en säsong av ”Svenska Hollywoodfruar” tog det stopp. Sofie höll på att bränna ut sig fullständigt.

– Efter mitt förra år när jag jobbade 80 timmar i veckan med min utbildningstjänst började jag fundera: ”Vem gör jag det här för? Är det så viktigt att nå de här topparna i karriären? Vem kommer må bra av det? Blir jag lyckligare av det?”, säger hon.

– I USA finns det ju inte heller samma regler som i Sverige, med begränsningar hur mycket man får jobba. Om du ska göra karriär i USA förväntas du jobba dag och natt, dag efter dag, år efter år för att kunna nå en specialistutbildning, ingen står på din sida och bryr sig om hur du mår.

”Jobbigt för drömmen har alltid varit stark”

Hon bestämde sig för att växla ner. I stället för kampen om en specialistutbildning inom veterinärsyrket frilansar hon nu i stället och kan tacka ja till jobb på de djursjukhus hon vill, när hon vill.

– Jag bestämde mig för att vara nöjd med det jag har nu och inte bara försöka klättra högre. Jag har dragit ner på timmarna så jag hinner umgås med min familj, träna, ta en lunch. Jag jobbar fortfarande ganska mycket men mer normala arbetstider nu.

Hon är nöjd över beslutet, men måste också kämpa med sig själv.

– Det känns jättebra på ett sätt, för jag har fått tillbaka livet nu. Men samtidigt är det jobbigt, för den där drömmen har alltid varit så stark hos mig och nu måste jag inse att jag inte kommer kunna klättra så högt på karriärstegen som jag ville. Det är en förlust ändå.

Ingen psykologhjälp

På frågan om hon tagit hjälp av psykolog för att klara av att tänka om skrattar hon bara och undrar om jag lyssnat. När skulle hon ha tid att gå i samtalsterapi?

– Det är lite bittert, jag tycker att det är självklart att vi mammor, vi kvinnor också ska kunna bli jätteduktiga i våra karriärer. Det är lättare i Sverige. Här är det mer mänskliga förhållanden. Men i USA är det ingen som värnar om att man har familj.

Den nya säsongen av ”Svenska Hollywoodfruar” har premiär på TV3 tisdag 4 september.

ARTIKELN HANDLAR OM