Stordalens glädjebesked efter oron

avAnna Shimoda, Hans Shimoda

Det var för fem år sedan som Gundhild Stordalen drabbades av systemisk skleros.

Men efter cellgifts- och stamcellsbehandlingar har hon fått ett glädjebesked.

”Idag, tre år efter min andra benmärgstransplantation, är jag nästan symptomfri och jag kan minska på mediciner”, skriver hon på Instagram.

I slutet av april var Gunhild Stordalens följare i sociala medier oroliga.

Vanligen publicerar hon nya uppdateringar frekvent, men då hade det varit tyst i över en månad.

I slutet av maj svarade så den 40-åriga miljöaktivisten och filantropen, som lider av autoimmuna sjukdomen systemisk skleros, på oron i ett inlägg på Instagram.

”Jag har varit borta ett tag eftersom jag inte mått så bra på grund av en infektion. Men dessa två grabbar och antibiotika gör livet mycket bättre”, skrev hon och syftade på maken och hotellmagnaten Petter Stordalen, 56, och deras hund.

Men nu tycks Gunhild Stordalen må mycket bättre. Hon har nämligen fått ett glädjebesked som heter duga.

”Dags för en dubbel glass. När jag blev diagnostiserad med en livshotande typ av #scleroderma fanns det inget botemedel. Men vi hittade en experimentell metod i Nederländerna. Idag, tre år efter min andra benmärgstransplantation, är sjukdomen nästan inte påvisbar och jag kan sänka doseringen på mina mediciner. Det är fortfarande lite buggar i systemet, men med en lång avslappnande sommar kommer jag återhämta mig. Var tvungen att köpa en dubbel portion glass för att fira ett medicinskt genombrott som detta, som ger hopp till alla patienter världen över”, skriver Gunhild Stordalen följt av hashtaggar som #gealdrigupp” och #innovation.

Inlägget har i skrivande stund fått över 25 000 gilla markeringar och Stordalen har fått drygt 1 500 uppmuntrande kommentarer och glada tillrop.

1 av 3 | Foto: URBAN ANDERSSON
Gunhild Stordalen.

Sjukdomsbeskedet

Det var 2014 som Gunhild Stordalen fick beskedet att hon drabbats av den ovanliga sjukdomen systemisk skleros. Hon har sedan dess genomgått komplicerade cellgifts- och stamcellsbehandlingar i Nederländerna.

– Jag vill inte tänka på det. Jag måste fokusera på de saker jag kan göra något åt. Jag lever så sunt jag kan och försöker att träna, äta bra, sova ordentligt och inte stressa för mycket, men det är väldigt svårt. Utöver detta tar jag medicinerna mina, går på kontrollerna och gör de saker jag kan, har hon sagt i Dagbladet.

Förra året släppte hon också boken ”Den stora bilden” och där skriver hon bland annat om hur hennes kropp fylldes med cellgifter första gången men också om att läkarna varnade henne för att kroppen kanske inte skulle klara av ytterligare en behandling. Stordalen skriver att hon då svarade ”Jag skulle hellre dö i försöket”.

Det finns också risker för återfall, något hon också är öppen med i boken.

”Ingen vet om jag får ett nytt återfall. Men om jag får det handlar det inte om att prova en tredje behandling. Då är det över”.

ARTIKELN HANDLAR OM