Lars Lerin om släktingen Sven-Erik Magnusson

Minns första mötet: ”Är en del av Värmland som är borta med honom”

avMathilde Albinsson

1 av 2

Lars Lerin var släkt med Sven-Erik Magnusson.

Konstnären minns honom med värme.

– Det är en del av Värmland som är borta med honom, säger Lerin till Nöjesbladet.

Lars Lerin minns sitt första möte med Sven-Erik Magnusson.

Det var i slutet av 60-talet. Sven-Ingvars spelade i Sunnemo Folk Park och Lars Lerin stod i publiken med ett uppdrag – att berätta för Sven-Erik att de var släkt! Han hade nämligen fått höra av sin farmor att Lars pappa och Sven-Erik var halvkusiner.

– Han var så himla omsvärmad av dyrkande fans. De var ju så populära. Han såg lite besvärad ut och undrade vad jag var för en liten efterhängsen tonåring.

De båda värmländska kulturprofilerna började träffas först på senare år, om än sporadiskt.

– Hans son Oscar har också konsthall i Värmland, så vi har setts lite då och då i olika kultursammanhang.

”Glad och ödmjuk”

Han hade Sven-Erik på sin lista över gäster till SVT-program ”Vänligen, Lars Lerin”. Det blev dock aldrig något av det, men de har samarbetat med varandra en gång förut. Lars Lerin gjorde bilder till en cd- och dvd-utgåva, när Sven-Ingvars jubilerade förra året.

– Jag hade mest kontakt med Oscar då. Men jag träffade Sven-Erik för ett år sedan ungefär och då var han väldigt pigg. För mig var hans bortgång ändå lite oväntad.

Nu lämnar han ett tomrum efter sig – i Värmland och i svensk populärkultur.

– Det är en del av Värmland som är borta med honom, men han kommer stanna kvar i folks hjärtan i oöverskådlig tid i stil med ikoner som Monica Zetterlund.

Hur kommer du minnas honom?

– Jag ser hans leende för mig. Han var en glad speleman, både på scen och i kulissen. Och väldigt ödmjuk. Han hade en enorm känsla för musiken och hade rocken och bluesen i blodet.

ARTIKELN HANDLAR OM