Christopher, 14, fick inte vara med i ”Talang” – på grund av sin funktionsnedsättning

Familjen funderar på att anmäla kanalen till DO

1 av 4

avJakob Meijer, Leo Pettersson

NÖJE

Tre dagar innan Christopher Pålsson, 14 skulle vara med i ”Talang” ställdes hans medverkan in.

Anledningen från TV4 var att ett annat barn med samma funktionsnedsättning redan var med i programmet.

– Det spelar väl ingen roll om de har ett handikapp, är kvinnor eller män eller vad det nu är. Det är helt sjukt, säger Jenny Pålsson, Christophers mamma.

Söndagen den 15 oktober förra året var det planerat att Christopher Pålsson, 14, från Skurup skulle delta i underhållningsprogrammet ”Talang”. Christopher föddes med en sjukdom som innebär att han är gravt synskadad, autistisk och lätt förståndshandikappad.

Men det hindrade inte hans ambition om att vara med i programmet och hela sommaren gick till förberedelser. Bland annat hade de behövt ändra om hans sångnummer till en ballad, efter TV4:s rekommendation.

Trots allt slit och all längtan blev det aldrig någon audition för 14-åringen.

Tre dagar innan resan upp till Stockholm fick de ett samtal från en kvinna på kanalen. Enligt Christophers mamma, Jenny Pålsson, kom beskedet de fick höra som en chock.

– De ringde och sa att det inte gick för att det fanns ett annat barn med samma handikapp. Och det gick inte att ha två stycken, säger Jenny Pålsson.

Christopher tog beskedet väldigt hårt.

– Musiken betyder allt för honom. Det är det han brinner för, det är det han gör dagarna i ända. Han blev jätteledsen.

Hon berättar att kvinnan som ringde till dem hade förståelse för deras besvikelse.

– Tjejen som berättade det var också jätteledsen. Det var egentligen inte hennes fel. Hon fick bara ta smällen och ringa och säga det.

Köper inte TV4:s förklaring

En tid senare ringde en annan person från produktionen till familjen och bad om ursäkt för det som hade inträffat.

Men det var först i går, fredag, som Jenny Pålsson valde att lägga ut ett inlägg på Facebook om det som hänt. Inlägget har i skrivande stund fått över 1 500 delningar.

– Vi har funderat fram och tillbaka länge på hur vi skulle göra. Vi valde att lägga upp inlägget nu för att det var premiär, säger Jenny.

TV4 menar nu i efterhand att stora tekniska problem i produktionen legat till grund för att flera akter fick ställas in.

Det är inget som familjen hört om tidigare.

– Det är väl ett svar de försöker komma på. De ringde från TV4 i dag också och sa det, men jag köper det inte.

Hur går ni vidare nu?

– Vi funderar på att anmäla det här till DO (diskrimineringsombudsmannen). Det är ju diskriminering.

– Varför skulle det inte kunna vara flera med handikapp? Det är ju talanger liksom. Det spelar väl ingen roll om de har ett handikapp, är kvinnor eller män eller vad det nu är. Det är helt sjukt.

Beklagar och ber om ursäkt

Lotta Andersson, exekutiv producent för ”Talang”, skriver i ett mejl till Nöjesbladet att man ser allvarligt på det som hänt.

”Först och främst vill jag säga att vi ser allvarligt på detta och vi beklagar och ber om ursäkt över att en person i produktionsteamet uttryckt sig på det här sättet. Vi tog kontakt med Christophers föräldrar så fort detta kom till vår kännedom och vi har bett om ursäkt för det som inträffat. Vi är övertygade om att ingen formulerat sig på det här sättet av illvilja eller med avsikt att såra någon men det är inte acceptabelt och det har vi pratat med Christophers föräldrar om och jag hoppas innerligt att de kan godta vår ursäkt.”

Hon skriver också i mejlet att produktionen hade stora tekniska problem vilket ledde till att flera personer, bland annat Christopher, fick bokas av.

”Det är alltid tråkigt att behöva meddela personer med en dröm och förhoppning om att de inte ska få medverka och det är viktigt att understryka att detta beslut inte fattades grundat på vilka akter som eventuellt redan fått chans att framträda inför juryn.

Utöver det förklarar Lotta Andersson att hon varit i kontakt med produktionsbolaget om utebliven ersättning för resorna och menar på att det verkar som att det brustit i kommunikationen.

Hon avslutar mejlet med :

”Jag hoppas av hela mitt hjärta att Christopher kommer att vilja ta chansen att framföra sitt nummer för juryn i Talang nästa år!”

Men Jenny Pålsson är inte sugen på att ta den chansen.

– Nej, aldrig i livet, säger hon.

Här är alla vinnare av Talang genom åren 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM