”Det finns en bild av en gamer som en sunkig 13-årig kille”

Nöjesbladets spelredaktör har släppt boken ”Gamer”

Foto: MAGNUS SANDBERG
Effie Karabuda.

avMathilde Albinsson

NÖJE

Effie Karabuda, 22, har släppt en bok om gaming.

Hon vill slå hål på myten om en typisk gamer och lyfta kvinnorna inom spelbranschen.

– Jag ville göra en bok som bygger upp den här gemenskapen spelare emellan och som får oss att känna att spela är ett grymt intresse att ha, säger Effie Karabuda.

Varför ville du skriva boken?

– Jag har ofta tänkt att folk inte riktigt tagit spel på allvar. Det finns en bild av en gamer som en sunkig 13-årig kille som sitter och dricker jolt cola i en källare, fortfarande! Då ville jag göra en bok som bygger upp den här gemenskapen spelare emellan och som får oss att känna att spel är ett grymt intresse att ha. Att man kan fördjupa sig i det utan att skämmas över det – bara omfamna gaming på ett lustfyllt sätt.

Hur har du gått tillväga?

– Det finns bakom kulisserna-reportage på stora spelföretag som Dice, intervjuer med e-sport-stjärnor och nästan lite mer personliga krönikeliknande texter och listor. Det är en blandning av nördiga grejer, men också mer lättsamma saker. Jag har också försökt summera spelhistorien på 170 sidor. Det har varit utmanande!

Vad har varit jobbigast?

– Att göra ett slags urval av allting och hitta rätt ton. Det är lätt när man snackar om spel att det handlar om hat och sexism och spelvåldet. Jag har försökt mer peppa och haft en positiv syn på spel och lyfta många kvinnor inom spelbranschen, som kvinnliga spelutvecklare, och låtit dem prata om sitt jobb och ta plats. Eller lyfta spel som Star stable, som många tror är ett rosa fluffigt hästspel men som egentligen har flera hundratusentals fans. Allt sådant har jag försökt att tänka på.

Det känns som det finns ett tomrum att fylla här?

– Ja, det finns inte riktigt några böcker om spel. Inte som är till gamers på det här sättet. Det finns många guider i hur man bli bäst på Minecraft, men ingen som fokuserar kring kulturen och gemenskapen.

Hur känns det nu när den är släppt?

– Det är väldigt pirrigt! Det lite läskigt också att folk kan gå och köpa den i affären nu och faktiskt läsa den. Jag har ju suttit ensam i min lägenhet och bara skrivit på kvällar och helger.

Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Jag längtar efter min pappas risotto. Det ska bli jättegott! Han ska fira mig lite ikväll med närmaste familjen och då bad jag specifikt om hans svamprisotto.

Vilket är ditt bästa tips just nu?

– Jag är väldigt förtjust i nya Spiderman-spelet. De har ofta varit rätt lökiga, det funkar liksom inte att göra spel av film, men just den här som släpps nu i september är riktigt bra!


SPELA MED EFFIE – nyheter, tips och guider


Här är höstens svenska relationssåpor 00:21
ARTIKELN HANDLAR OM

Böcker

Tv-spel