Här dyker förre Knutby-medlemmen upp i ”Talang”

avAlex Hartelius

NÖJE

I 17 år var Daniel Bromander medlem i Knutbyförsamlingen.

I kvällens avsnitt av ”Talang” dyker den förre Knutby-medlemmen upp och visar sina sångkunskaper.

– Jag älskar att vara kreativ och musiken är ett utrymme att få vara fri, säger han till Nöjesbladet.

Den tidigare Knutby-medlemmen Daniel Bromander, 38, äntrar scenen i kvällens avsnitt av ”Talang”. I programmet berättar han om drömmen att kunna satsa helhjärtat på musiken.

– Det är viktigt för mig att få reda på om min röst håller. Har jag det som krävs? Jag vet inte, det är lite därför jag är här i dag, säger han i programmet.

Han beskriver musiken som en kreativ del som i dag får honom att känna sig fri, något den inte gjorde i Knutbyförsamlingen.

När Nöjesbladet når honom berättar han om hur församlingen ofta satte människor i fack. I hans fall kunde det handla om att han skulle sjunga på ett speciellt sätt, även om han egentligen hade en helt annan musiksmak.

– Det var väldigt mycket sång och musik i Knutby. Även om jag fick ta mycket plats så var det ändå väldigt styrt. Samtidigt har man fått ganska mycket scenvana och jag upplever det inte som läskigt att gå upp på en scen, säger han.

”Musiken är ett utrymme att få vara fri”

Daniel Bromander var bara 19 år gammal när han anslöt till Knutbyförsamlingen. I 17 år var han medlem innan han tog beslutet att lämna och även om det var många saker han upplevde som fina så beskriver han ändå tiden som ett fängelse, där känslan av att vara fri var begränsad.

– Jag var fast i ett system där det över lång tid byggts upp en hierarki och ett maktmissbruk där man blev styrd. Jag kände mig inte fri och upplevde inte att jag kunde vara mig själv, så det var som att vara i ett fängelse.

Musikintresset har funnits med genom hela livet. Tanken var först att testa lyckan i ”Idol”, men han anade att han var på gränsen till för gammal för programmet.

När TV4 ringde upp och frågade om han ville söka till ”Talang” så såg han sin chans.

1 av 3 | Foto: TV4

– De hade sett mitt inslag från ”Uppdrag Granskning” om Knutby där jag bland annat berättar om min längtan om att satsa på musiken. Jag älskar att vara kreativ och musiken är ett utrymme att få vara fri.

”Vi vill ta tillbaka allt som vi har förlorat”

Daniel Bromander har precis startat en egen firma för att satsa på musiken ytterligare. I dag ser han ljust på framtiden och hoppas att i värsta fall kunna leva deltid på musiken.

– Men jag önskar allra mest att få göra egen musik. Jag skulle vilja samarbeta med någon som Laleh och göra musik som berör och inspirerar andra.

Hur lever du i dag?

– I dag är vi fria. Jag och min familj gör allt för att ta tillbaka det som vi har förlorat. Efter Knutby köpte vi ett radhus som vi själva har fått inreda och styra, säger han och fortsätter:

– Vi har också valt att adoptera. Vi är faktiskt just nu på en informationsträff för föräldrar som ska adoptera från Serbien.

Talang sänds fredagar 20.00 i TV4.

ARTIKELN HANDLAR OM