Regina Lund: ”Johannes räddade mitt liv”

Så minns vännerna Johannes Brost

avLouise Åström

Johannes Brost har dött i cancer och nu minns hans vänner de starka ögonblicken med skådespelaren.

När Regina Lund var 10 år och höll på att kvävas räddade han hennes liv.

– Plötsligt kom Johannes springandes som en räddande ängel och prins, säger Regina Lund.

1 av 20 | Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL
Leonore Ekstrand, Johannes Brost och Axel Petersén från filmen ”Avalon”.

Den folkkära skådespelaren Johannes Brost har dött i cancer, 71 år gammal. När Regina Lund var 10 år gammal räddade skådespelaren hennes liv. Hon satte en lakritskaramell i halsen när de jobbade med ”Tältprojektet” tillsammans, en kringresande teaterföreställning.

– Den satte sig på tvären. Jag blev alldeles lila och kunde inte andas. Jag försökte stoppa två fingrar i halsen för det fanns inte en vuxen så långt ögat nådde. Alla var i sina husvagnar. Plötsligt kom Johannes springandes som en räddande ängel och prins. Han såg att jag höll på att kvävas så han tog mig i fötterna, vände mig upp och ner och dunkade mig i ryggen så att den kom upp. Han räddade mitt liv.

Hon beskriver att hon just nu är i chock.

– Nu står jag här och målar. Jag har just målat 22 nya verk som jag ska ställa ut. Jag har gjort massor av vit konst. Nu vill jag bara måla allting svart. Jag kan inte fatta det. Han ska inte dö. Han är ju Johannes. Men jag tänker måla vitt för att alla ska bli friska. Nu ska man leva ännu mer.

Skulle setts på måndag

De har inte haft kontakt den senaste tiden men skulle setts på TV4-galan ”Tillsammans mot cancer” under måndagen där Brost skulle hållit tal. Nu blir det inte så.

– Jag tänker tänka det som att han fortfarande lever och att jag tänker att jag ska säga till honom att på måndag ska jag försöka göra allt jag kan för att folk ska samla in pengar till cancerforskningen. Den där jävla sjukdomen kan ta vem som helst.

Brost och Regina Lund har jobbat tillsammans vid flera tillfällen. Bland annat i ”Rederiet”, ”Hjälp, jag är med i en japansk gameshow” och under flera föreställningar.

– Han var alltid en rockstjärna, till vilken stad han än kom. Han var alltid livsglad. Han var som att han tonåring hela tiden. Det var liv i luckan och han var rapp i käften. Under ”Tältprojektet” kunde han komma försent och var jätteslarvig men alla förlät honom för att han var så jäkla charmig. Även om hela världen var nervös för att han var ute och festade med Rolling Stones kom han alltid och levererade.

”Magiska danssteg”

På sociala medier delar flera av Brosts vänner med sig av sina minnen tillsammans med honom.

Anja Pärson och Johannes Brost deltog båda två i ”Let’s dance” i år. På Instagram minns Anja deras roliga tid tillsammans i programmet.

”Finaste Johannes!! Så obegripligt att du inte är ibland oss längre. Som du fick mig att skratta. Dina magiska danssteg och underbara personlighet. Du kommer för evigt bli saknad och jag sänder alla mina tankar till din familj!!”, skriver hon.

Även Dominika Peczynski deltog i årets säsong. På Facebook skriver hon om sorgen.

”Otroligt sorgligt att min fina Let’s Dance-kollega Johannes Brost gått bort, alldeles för tidigt”.

”Vila i frid”

Alice Bah Kuhnke minns hans prestationer i filmen ”Avalon” från 2011.

”För mig är hans Janne, i Axel Peterséns film Avalon, en prestation som gav djup och perspektiv utöver det vanliga. Johannes belönades med Guldbaggen för den rollen och filmen kan ses flera gånger, av flera anledningar, varav Johannes Brost är den största. Vila i frid Johannes”, skriver hon på Instagram.

Anders Pihlblad, programledare för ”Nyhetsmorgon” har intervjuat Brost i programmet. Hans minns särskilt skådespelarens energi.

”Johannes Brost har lämnat oss. Så här såg han ut när jag intervjuade honom i Nyhetsmorgon för mindre än ett år sedan. Han kom med så positiv energi. Saknar”, skriver han på Instagram.

Även komikern Nisse Hallberg hyllar Brost.

”Du hade precis plockat ut en kyckling ur ugnen för att sen verbalt sopa till smilfinken Tommy i logen efter ett gig. Sov gott Brosten!”, skriver han på Instagram.

”Världens goaste, gladaste och snällaste”

Malin Watson och Jasmine Takacs, som deltog i ”Let’s dance” samtidigt som Johannes Brost, har också skrivit på Instagram om hans bortgång.

”Världens goaste, gladaste och snällaste. Ofattbart att du inte finns med oss längre. Din värme, generositet och humor kommer leva kvar hos oss för alltid. Skickar alla våra tankar och all kärlek till din familj”, skriver Malin Watson.

”Din positivitet var genomgående och vi var ett sådant starkt lag ihop! Vi saknar dig så mycket redan”, skriver Jasmine Takacs.

ARTIKELN HANDLAR OM