Gunde Svan om sin danspartner: ”Vill gärna byta ut henne”

avMathilde Albinsson

Ingenting är omöjligt!

I går tog Gunde Svan revansch – efter förra veckans ryggsmärtor och jurysågning.

Utvecklingen tackar han Jeanette för, som piskar honom hårt.

– Ibland så vill jag gärna byta ut henne!, säger han.

Gunde Svans quick step imponerade på Cecilia Lazar, Ann Wilson och Tony Irving i kvällens avsnitt av ”Let’s dance”.

Men Gunde Svan har haft en kämpig start i programmet. Han lever efter sitt ”ingenting är omöjligt”-motto även i ”Let’s dance” – något som bidrog till att han skadade ryggen i ett tidigt skede.

– Det var i början, när ingen riktigt förstod, att jag inte kan göra de här ytterlägena riktigt, säger han och vrider överkroppen åt vänster och höger.

– Jag har problem när jag ska peka åt ett håll och överkroppen åt ett annat. Jag har haft svårt att gå när det varit som sämst, men jag har varit hos en massör och kiropraktor så det är åtgärdat i alla fall.

OS-massören satt redo i kulisserna

Under kvällen fanns till och med massören på plats – samma massör som han hade under OS i Calgary 1988 – redo att rycka in om det skulle behövas. Men så långt gick det aldrig.

– Jag har inte varit orolig på hela veckan att det skulle komma tillbaka. Jag har tänkt på att inte ta ut rörelserna för mycket.

Redan tidigt på påskaftons morgon börjar Gunde Svan och Jeanette Carlsson att träna inför nästa tävling. De är båda perfektionister – och Gunde piskas hårt.

– Hon hittar alltid något! Så fort jag går ett steg framåt, eller två till och med, då kommer det där..., säger Gunde och skickar iväg en lavett i luften.

– Det är ju mitt jobb. Jag vill ta ut det mesta som finns här inne. Jag vet ju att han kan, kontrar Jeanette och fortsätter:

”Jag är perfektionist”

– Jag är perfektionist. Jag lämnar inget åt slumpen. Jag vill att vi ska gå ut och vara stolta över det vi har gjort och levererat på den korta tid vi har.

Gunde Svan suckar:

– Hon höll på att justera tummen på mig. Den var såhär, säger han och sträcker ut handen i luften, med en tumme som pekar svagt uppåt.

– Men den ska vara rak. Men jag menar, håret hänger ju till och med över, när jag håller min hand på Jeanettes rygg. Det är ju ingen som ser hur tummen pekar!


Kan det bli för mycket ibland?

– Ja, ibland så vill jag gärna byta ut henne!

Jeanette skrattar.

– Vi har roligt också, säger hon.

Och trots allt, så faller hennes taktik Gunde Svan i smaken.

– Det känns jätteviktigt, för om det ska kunna bli någon utveckling då måste man ha en ärlig danslärare. Att smeka medhårs hela tiden, det funkar inte på mig. Det har Jeanette fattat från första dagen – att jag vill ha ärliga svar. Är jag dålig, då ska jag höra det.


Hur långt kan den här perfektionismen ta er, tror ni?

– Vi tar vecka för vecka. Det kan svänga ganska snabbt i den här branschen, säger Gunde Svan.

– Vi får se om vi håller ihop hela vägen också, säger Jeanetter och skrattar tillsammans med Gunde Svan.

ARTIKELN HANDLAR OM