Frej Larsson frias från hot mot tjänsteman

”Då ska hon skjutas” är inte ett hot: ”Korrekt av tingsrätten”

avJosefin Silverberg

NÖJE

Artisten Frej Larsson frias helt av Stockholms tingsrätt för hot mot tjänsteman.

Tingsrätten anser inte att bevisningen räcker för att binda honom till publiceringen av ett inlägg på Instagram.

Gällande låten ”Då ska hon skjutas” menar rätten att uppsåt till allvarligt hot om våld inte kan bevisas.

– Det är givetvis en helt korrekt bedömning av tingsrätten, säger Frej Larssons advokat Viktor Banke till Aftonbladet.

Artisten Frej Larsson, 35 har åtalats för hot mot en polis, dels genom sin låt ”Då ska hon skjutas” och ett inlägg på Instagram där Frej Larsson gav en guldfisk samma namn som poliskvinnan och skrev att fisken ”ska fileas på valborg”, #dåskahonskjutas och #snuthat.

I dag föll domen där tingsrätten inte anser att bevisningen räckt för att binda just Frej Larsson till publiceringen av Instagraminlägget.

Åtalet mot Frej Larsson ogillas

När det gäller låten ”Då ska hon skjutas” på Spotify har det inte bevisats att artisten hade uppsåt till ett allvarligt menat hot om våld bedömer tingsrätten. Därför har åtalet ogillats. Två nämndemän var skiljaktiga och ville döma artisten för hotet via Spotify. 

I åtalet påstods att det var artisten själv som lagt upp inlägget på Instagram och tingsrätten ansåg att det inte fanns tillräcklig bevisning för det påståendet. Han frias därför på den punkten. Tingsrätten har därmed inte haft anledning att pröva om Instagraminlägget i sig kan anses utgöra ett hot om våld, säger rättens ordförande, rådmannen Maria Hellberg i en kommentar.

1 av 2 | Foto: Robin Lorentz-Allard
Frej Larsson rappade tidigare i gruppen Maskinen.

Anledningen till agerandet har uppgetts vara att polisen som Frej Larsson namngav har uttalat sig i media om den polisrazzia som genomfördes mot Far & Son-rapparens spelning på Södra Teatern i Stockholm. Flera personer omhändertogs då av polisen misstänkta för narkotikabrott.

Frej Larsson: ”Poliser kan vara fiskar”

Under förhandlingarna tidigare i oktober menade Larsson att texten ”Då ska hon skjutas” anspelar på raden i klassiska födelsedagssången ”Ja må hon leva”.

– Jag ser inget som kan uppfattas som något hot. Jag tänker på födelsedagslåten, ”då ska hon skjutas på en skottkärra fram”, sa Frej Larsson till åklagaren då.

– För alla som har fått en tårta på morgonen är det här helt uppenbart.

Trots att polisen nämns vid namn i Instagram-inlägget menade Frej Larsson att han syftade på att filea en fisk och inte den namngivna poliskvinnan.

– I min värld kan poliser vara fiskar, sa Frej Larsson då.

Frej Larssons advokat Viktor Banke säger till Aftonbladet:

– Det är givetvis en helt korrekt bedömning av tingsrätten. Gällande Instagram-inlägget så går det inte att bevisa vem det var som publicerade det och vad gäller låten går det inte att bevisa att han haft uppsåt.

Tre skandaler i nöjesvärlden 2018 01:01
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Far & Son